nieuws

‘Aanpassing levert ook werkgelegenheid op’ Vervolg van pagina 1

bouwbreed Premium

den haag – Een flinke reorganisatie waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uit te sluiten. Om Cementbouw Bouwmaterialenhhandel van NBM-Amstelland in het nieuwe millennium weer te laten voldoen aan de rendementseisen, is een flinke ingreep nodig. De aanpassing is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Een aantal personeelsleden in het Noorden van Nederland heeft de vakorganisatie ingeschakeld. “We zijn verontwaardigd over de houding van Cementbouw. Zonder ons erin te kennen vindt er op grote schaal een clustering van de activiteiten plaats. Half november zullen we met de directie over het voorval praten”, is de reactie van Jan Franken van FNV Bondgenoten. “We willen een sociaalplan met de directie bespreken. Gedwongen ontslagen is voor ons onbespreekbaar.”

Ondanks de kritiek van de bonden op de handelwijze gaat Doors door met de aanpassingen. “Maar”, zegt hij schuldig, “ik ben vergeten de bonden bij het proces in te schakelen. De clustering in West is met de ondernemingsraad besproken en dat ging goed. Ik heb niets tegen de vakorganisaties.”

Vanwege het inrichten van de vijf clusters zullen mensen in andere plaatsen komen te werken. Doors zegt de kosten te zullen dragen. “Via pre-vut vloeit een aantal mensen af. We zullen streven om het aantal gedwongen ontslagen laag te houden. Ik kan echter niet garanderen dat we niemand ontslaan. Bij Cementbouw Bouwmaterialenhandel werken zo’n 760 mensen. We praten over ten hoogste vijftien personen. Maar zover is het nog lang niet. De clusterdirecties zijn nu aan het inventariseren om hoeveel mensen het gaat. Eind dit jaar zijn daarvan de eerste resultaten te verwachten.”

“Doel van de aanpassing is een sterker bedrijf te maken en dat levert wel werkgelegenheid op. Onderdeel van de clustering is wel om verder te groeien. Via een aantal overnames willen we een goed landelijk dekkend netwerk hebben. Als gevolg van krimpende marges zal er in onze sector een shake out gaan plaatsvinden. Vooral familiebedrijven zullen het moeilijk gaan krijgen. Door deze aan te kopen krijgen we een betere dekking.”

Reageer op dit artikel