nieuws

Zonne-energie in Noord-Brabant op de lange baan

bouwbreed

‘s-hertogenbosch – Het ziet er naar uit dat de noodzakelijke impuls om de verdere ontwikkeling van zonne-energie in Brabant te realiseren, niet op de korte termijn kan worden gegeven. Die conclusie trekken directeur A. van Huffelen van het Projectbureau Energie 2050 en directeur G. Boxhoorn van Shell Solar Energy naar aanleiding van uitspraken van directeur Wiechers van de PNEM/MEGA Groep.

Directeur Wiechels van de PNEM/MEGA Groep is niet bereid op korte termijn financiele en technologische investeringen te realiseren voor de verdere ontwikkeling van zonne-energie in Noord-Brabant. Dit bleek tijdens de uitreiking van de Energieprijs 1998 afgelopen woensdag in Den Bosch.

Hoewel diverse bedrijven al jaren aandringen op samenwerking met de PNEM/MEGA Groep, liet Wiechels weten geen interesse te hebben in de ontwikkeling van een duurzame energiebron waarvan de kostprijs veel te hoog ligt.

Al geruime tijd sporen het provinciebestuur en het Projectbureau Energie 2050, in samenwerking met energiebedrijven, de PNEM/MEGA Groep aan te participeren in de realisatie van duurzame energie met behulp van zonlicht. De PNEM/MEGA Groep is volgens bedrijven als Shell Solar Energy, NUON en Energie Noord-West essentieel voor een uitbreiding van duurzame zonne-energie in Brabant. “Het is triest dat de PNEM niet wil meewerken”, zegt directeur Boxhoorn van Shell Solar Energy. “In navolging op het succesvolle project in Etten-Leur, waar 38 nieuwbouwwoningen zijn uitgerust met zonnepanelen, staan diverse gemeenten te trappelen om mee te doen aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame zonne-energie. De kostenbesparende en zeer milieuvriendelijke vorm van energie wekt bij veel gemeenten en bedrijven een enorm grote interesse. Maar als de PNEM niet wil meewerken, kunnen we alleen nog proberen andere energiebedrijven te interesseren voor investeringen. Mocht dat niet lukken, dan wordt Brabant een soort ontwikkelingsgebied dat ver kan achterlopen op de nieuwste ontwikkelingen. Dat zou doodzonde zijn.”

Struisvogelpolitiek

Ook directeur Van Huffelen van het Projectbureau Energie 2050 waarschuwt voor struisvogelpolitiek. “De PNEM kijkt op deze manier de kat uit de boom. Dat is zeker niet verstandig. In plaats dat zij het voortouw nemen en investeringen willen doen om de kostprijs van zonne-energie te laten zakken, wachten zij af tot andere bedrijven het initiatief nemen. Omdat de PNEM momenteel geen zicht heeft op een mogelijke prijsdaling houden zij de boot af. Als ze nu niet meedoen is de kans op uitbreiding van zonne-energie in Brabant vrij klein”, waarschuwt Van Huffelen.

Woordvoerder Kool van de PNEM/MEGA Groep zegt in een reactie op de uitlatingen van Boxhoorn en Van Huffelen zeker toekomst te zien in zonne-energie. “Maar daar is niet alleen een schaalvergroting voor nodig. Een technologische doorbraak is essentieel voor verdere daling van de kostprijs van een kilowattuur zonne-energie. Pas dan zien wij meer in deze vorm van energie en praten we over investeringen.”

De politiek heeft ook gereageerd op de mogelijke mislukking van zonne-energie in Brabant. Een groot aantal gedeputeerden van de provincie overweegt zijn invloed als aandeelhouder van de PNEM/MEGA Groep aan te wenden om de zonne-energietoepassingen verder te stimuleren.

Reageer op dit artikel