nieuws

Woonwijk vernieuwd Olympisch Stadion klaar voor de start

bouwbreed

amsterdam – Als de inspraak over de plannen vlot verloopt, kan in het voorjaar 2000 de bouw beginnen van een nieuwe woonwijk rond het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het gaat om dertienhonderd vierkante meter woningen, bijna vijftienduizend vierkante meter bedrijventerrein en een groot stadspark.

Stadsdeel Zuid / De Pijp begint in november met de eerste inspraakrondes over een plan om in drie fases een nieuwe wijk te bouwen rond het Olympisch Stadion. Het Stadion ondergaat op het ogenblik een restauratie, eronder komt een parkeergarage.

Ten noorden van het Stadion hoopt het stadsdeel voorjaar 2000 te beginnen met de bouw van de eerste negenhonderd woningen. Deze komen op de voormalige bijvelden en de plek van het te slopen Frans Ottenstadion. Dertig procent van deze woningen wordt sociale woningbouw.

Op het huidige Stadionplein komen honderd woningen. De noordelijke Citroengarage wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw plein. Het plan omvat ook de momenteel ontoegankelijke Schinkeleilanden. Dit moet een zes hectare groot stadspark worden, een groene schakel tussen Vondelpark en Amsterdamse Bos. Op de rand van dit gebied en de Stadionsgracht zou plaats zijn voor een smalle strook met circa driehonderd woningen.

Volgens het plan van stedenbouwkundige Hans Ebberink, architectenbureau Lafour en Wijk en landschapsarchitect Urban van Aar wordt de bebouwing niet hoger dan vijf tot zes lagen, afgezien van een woontoren aan het eind van de verlengde Stadionweg. De bebouwing moet in stijl aansluiten bij de bouwblokken die onder regie van Berlage in het naastgelegen Plan Zuid voor de oorlog tot stand zijn gekomen.

Het plan is het resultaat van uitgebreid vooroverleg met bewoners, ondernemers en centrale stad. Daarbij is een keuze gemaakt uit drie mogelijke ontwikkelingsmodellen. Het stadsdeel heeft de organisatie en planvorming uitbesteed aan het Projectmanagementbureau van de gemeente Amsterdam.

Reageer op dit artikel