nieuws

Wegen boven elkaar vereisen veel staal

bouwbreed

Gestapelde infrastructuur biedt grote kansen voor de staalbouwbranche betoogt Maarten Struijs van het Architectenbureau Gemeentewerken Rotterdam. Dat is zeker het geval als de stapeling van autowegen in langrichting zou gebeuren. Dat levert een concept op met een groot aantal voordelen. Bijvoorbeeld: de hoogteligging van de gestapelde weg is vrijer, de gestapelde weg op zich kan dunner zijn , het aantal steunpunten aan de zijkant van de weg is veel geringer en het geeft ontwerpers de mogelijkheid grote ritmische ingrepen in het landschap te doen.

Het concept is als voorbeeld uitgewerkt voor het wegdeel van de A15 bij Hoogvliet. Gekozen is voor een concept met boogbruggen. Met overspanningen van 300 en 230 meter is het concept heel effectief toe te passen. De opgangen naar de bovengelegen weg worden gesitueerd bij de oorsprong van de bogen en de onderdoorgangen in het hart onder de bogen. Het grootschalige ritme van de bogen sluit heel goed aan bij het grootschalig landschap van het haven- en industriegebied van Rotterdam.

Reageer op dit artikel