nieuws

Vrouwe Justitia zal zegevieren

bouwbreed Premium

Hoe onderzoek je of een aannemer betrouwbaar is? Of hij geen contacten onderhoudt met de mafia, of hij zijn zwarte geld niet wit wast en of hij zijn concurrenten niet met een blok beton om de nek in de gracht deponeert?

Criminelen worden steeds brutaler en ook steeds slimmer. Het is dus zeker niet denkbeeldig dat ze ook binnen de bouw aktief zijn. Weliswaar ontbreken hiervoor concrete aanwijzingen, maar toch breken de gemeente Amsterdam en de hoofdstedelijke prinsemarij zich al jaren het hoofd over dit vraagstuk.

Geen wonder want de criminaliteit tiert welig rond de Amstel. En niet sinds gisteren! Dat blijkt bijvoorbeeld uit de memoires die diverse hoofdstedelijke dienders in de loop der jaren op schrift zetten. Boeken met veelzeggende titels zoals ‘Misdaad in de hoofdstad’, ‘Hallo, hier de zedenpolitie’, ‘De Commissaris vertelt’, ‘De Commissaris vertelt verder’, De Commissaris vertelt door’ en ‘De Commissaris vertelt over donker Amsterdam’.

De commissaris en zijn companen waren nog lang niet uitverteld toen ze het tijdelijke met het eeuwige verwisselden en dat is jammer. Toch zal de liefhebber van ‘true crime’ er niet om treuren: de commissaris is dood, maar de misdaad springlevend. Sla de krant open, zet de televisie aan en Neerlands Sodom en Gomorra wordt tastbaar. Tasjesrovers, drugsdealers, flessentrekkers, illegale hoeren, clandestiene gokbaronnen: Amsterdam heeft ze!

Stel je voor dat al dat tuig zijn zwarte poen belegt in bouwprojecten… De rillingen lopen je over de rug.

Maar hoe ontdek je zoiets? Een groepje bollebozen stak de koppen bij elkaar, maakte een reisje naar Amerika (want daar hebben ze verstand van dit soort zaken) en ontwikkelde vervolgens een briljant plan: als een aannemer zich inschrijft voor een bouwproject dan leg je hem een aantal vragen voor.

ù ‘Bent u betrouwbaar?’

ù ‘Betaalt u altijd netjes belasting?’

ù ‘Onderhoudt u contacten met de mafia?’

Aannemers zijn eerlijke mensen dus op een eerlijke vraag geven ze een eerlijk antwoord. Zo zal vrouwe Justitia zegevieren!

De penose siddert…

Reageer op dit artikel