nieuws

Vivendi verwerft deel Spaanse bouwgigant

bouwbreed Premium

madrid – De Spaanse ‘Koplowitz-sage’ heeft een Frans einde gekregen. Het touwtrekken om een miljardenpakket aandelen van Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), het grootste bouwbedrijf van Spanje, is geeindigd in een akkoord met de Franse groep Vivendi, het voormalige Compagnie Generale des Eaux. Daarmee is de kans verkeken dat FCC 100 procent Spaans blijft.

Het akkoord is inmiddels getekend door Vivendi-voorzitter Jean-Marie Messier en FCC-voorzitter Esther Koplowitz. Esther nam onlangs het pakket aandelen van 27,7 procent FCC over van haar zus Alicia. Aanvankelijk was er grote belangstelling vanuit de Spaanse bankwereld en bij concurrerende Spaanse bouwbedrijven om het aandelenpakket in een gecombineerde deal over te nemen. Alle pogingen mislukten.

Uiteindelijk kocht Esther het pakket van haar zus voor 136 miljard peseta’s, ruim 1,8 miljard gulden. Onmiddellijk daarna werden nieuwe onderhandelingen geopend met diverse gegadigden. Vivendi trok aan het langste eind. De Franse groep betaalt 1,5 miljard gulden voor deze participatie.

Onderdeel van het akkoord is dat FCC in de loop van het jaar de activiteiten van Vivendi in Spanje overneemt. Daarmee is een bedrag gemoeid van nog eens ruim 706 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel