nieuws

Veiling moet kasteel Haarzuilens van ondergang redden

bouwbreed

haarzuilens – Een deel van de privecollectie van kasteelheer baron Van Zuylen van Nijevelt gaat vanavond onder de hamer. De verkoop is bedoeld om de meest urgente reparaties aan het verzakkende kasteel De Haar bij Haarzuilens te laten uitvoeren.

De initiatiefnemers rekenen op een grote opkomst. Het liep al storm tijdens de kijkdagen rond het afgelopen weekeinde.

De veiling moet toch zeker

een miljoen gulden opleveren. Maar insiders zijn ervan overtuigd dat deze schatting te bescheiden is.

Het gaat volgens hen niet om de hebbedingetjes alleen, maar veeleer om het doel erachter: de opbrengst moet immers voorkomen dat de burcht afbrokkelt, omdat de fundering het niet meer houdt. Architect Pierre Cuypers heeft eind vorige eeuw de vergissing gemaakt het kasteel bovenop de oude fundamenten van een oud middeleeuws slot te bouwen.

De burcht is een juweeltje, maar blijkt veel te zwaar. Het buitenste deel verzakt in rap tempo en wordt door het binnenste deel uit zijn voegen gedrukt. Een rigoureuze restauratie kost ongeveer vijftig miljoen gulden, zo heeft recent onderzoek uitgewezen.

De opbrengst van de veiling is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Maar het zet overheden wellicht aan om ruimhartiger met het Nederlands erfgoed om te gaan, zo menen de initiatiefnemers van de veiling.

Reageer op dit artikel