nieuws

Veiling deel kasteelinboedel brengt ruim drie miljoen op

bouwbreed

haarzuilens -De veiling dinsdagavond in kasteel De Haar bij Haarzuilens heeft de verwachtingen ruimschoots overtroffen. De verkoop van honderd kunstvoorwerpen en meubels bracht 3,3 miljoen gulden op, twee miljoen meer dan geraamd. De opbrengst is bestemd voor de eerste noodzakelijke verbeteringen aan verwarming, elektriciteit en bezoekersfaciliteiten.

Het schilderij van Pieter Aertsen bleek het klapstuk van de avond. Veilinghuis Christie’s verkocht de ‘Parabel van een koninklijk huwelijk’ voor ruim 680.000 gulden, terwijl aanvankelijk op hooguit anderhalve ton was gerekend. Het schilderij ging naar een Franse handelaar.

Met de opbrengst van de veiling worden eerst de zwakke bruggetjes in het park rond het kasteel verstevigd, die op instorten staan. Volgens een woordvoerster van de stichting De Haar zijn deze zo onveilig, dat sluiting van het park dreigt als er er niet snel iets wordt ondernomen.

Vervolgens zijn de noodzakelijkste reparaties binnen het kasteel aan de beurt, om het risico van vallend gesteente voor bezoekers weg te nemen. In de hal komen gedeelten van balustraden naar beneden, omdat pinakels uit het lood zijn geraakt en naar voren hellen. De meest dramatische scheuren in de hal worden eveneens aangepakt.

Met genoemde urgente reparaties is het behoud van kasteel De Haar geenszins veiliggesteld. De eigenaar, baron Thierry van Zuylen van Nijevelt, vindt dat de conservering van de burcht de belangrijkste taak van het Rijk is. Het kasteel is tenslotte een rijksmonument.

“Zolang het Rijk niet met een structurele regeling voor rijksmonumenten van deze kolossale omvang over de brug komt, is de kans echter groot dat navolging van dit veilingen plaatsheeft”, voorspelt een woordvoerster van Christie’s.

Op pagina 3: Kasteelheer: Rijk is nu aan zet.

Reageer op dit artikel