nieuws

Utrechts college keurt ontwerp flat toch goed

bouwbreed Premium

utrecht – Het bouwplan voor de Utrechtse parkflat Reyngaerde is door de welstandscommissie afgekeurd, maar het college heeft dat besluit naast zich neergelegd. De flat, die op het voormalig militair hospitaalterrein langs het Amsterdam-Rijnkanaal moet komen, zou te ‘afwerend zijn en te massief in de groene omgeving over komen.’

De welstandscommissie van Utrecht is ook van mening dat de zonligging van het complex, dat tussen 20 en 25 miljoen gulden gaat kosten, niet deugt. Volgens een woordvoerder van de commissie is “het complex meer een gemeentelijk compromisplan.” Over het standpunt van het college, vervolgt de woordvoerder: “Het college ziet ook wel dat het gebouw erg massief is, maar omdat bepaalde woningaantallen moeten worden gehaald, is het ontwerp toch goedgekeurd.”

D. Jorissen van Jorissen Simonetti Architecten, ontwerper van de flat, is erg blij dat het Utrechtse college het ontwerp nu toch heeft goedgekeurd. “En terecht eigenlijk, want bij het ontwerp waren we aan allerlei randvoorwaarden gebonden.”

“Zo kan het complex niet uit verschillende units bestaan, aangezien er ouderen komen te wonen, en die hebben een gebouw nodig met een centrale ingang”, verklaart Jorissen. “Ook het argument van de zonligging is onzin; massa’s woningen in Nederland zijn op het noorden gesitueerd.”

De perikelen rond het voormalig hospitaalterrein, en vooral die rond de nieuw te bouwen ouderenflat, spelen al heel lang. In september ’89, dus bijna tien jaar geleden, begon de zaak echt te rollen. J. Sluijmer, lid van de commissie voor Welstand en Monumenten, noemde het ontwerp toen ‘een ordinaire galerijflat’.

De bouw van de flat begint eind dit jaar of begin volgende eeuw.

Reageer op dit artikel