nieuws

Twentse gemeenten lappen duboconvenant aan hun laars

bouwbreed Premium

enschede – Tweederde van de Twentse gemeenten die in 1997 een convenant sloten om Duurzaam Bouwen toe te passen, houdt zich niet aan de gemaakte afspraken. Vooral de kleinere gemeenten weten niet hoe ze dubo een plaats moeten geven in de praktijk. Dat heeft het gemeentelijk samenwerkingsverband Regio Twente bekendgemaakt.

Om het convenant tot leven te brengen worden themabijeenkomsten gehouden waarin de mogelijkheden van duurzaambouwen worden uitgelegd. Ook heeft de Regio Twente een dubo werkboek uitgebracht.

Het convenant werd gesloten tussen achtenvijftig partijen waaronder drieentwintig gemeenten. Volgens Marcel Snellenburg, beleidsmedewerker van de Regio Twente, worstelen vooral de kleinere plaatsen met de toepassing van duurzaam bouwen. Ze laten het onderwerp liggen omdat ze niet goed weten wat ze er mee aan moeten. Gemeenten die daarentegen dubo als speerpunt van hun bouwbeleid hanteren, hebben er geen moeite mee.

Ook andere ondertekenaars, zoals woningcorporaties, bouwbedrijven en projectontwikkelaars kunnen met dubo niet goed uit de voeten. “Ze vinden het eigenlijk maar onzin en doen er niets mee.”

Om de gemeenten een handje te helpen heeft de Regio Twente het ‘Werkboek Duurzaam Bouwen’ op de markt gebracht. Het boek laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien wat de mogelijkheden van dubo zijn. “We moeten er meer de schouders onder zetten en het werkboek is daarbij een hulpmiddel.” Het boek is ook beschikbaar voor andere belangstellenden. “Het geeft een kijkje in de keuken van de gemeenten. En daarom kan het ook voor de andere betrokkenen interessant zijn.”

Reageer op dit artikel