nieuws

Tent Leidse asielzoekers in acht dagen opgezet Vervolg van pagina 1

bouwbreed

leiden- De gemeente Leiden bijt het spits af waar het gaat om opvang van asielzoekers in tenten. Tentenbouwer De Boer bouwde het tijdelijke ‘gastverblijf’ in acht dagen en zette twintig medewerkers in. De installateur en plafondbouwer werkten ieder met ongeveer tien personen op de lokatie. Over de totale kosten wil de bouwer niet meer kwijt dan dat ze ‘goed overzichtelijk zijn’.

Het kampement van Leiden blijft zeker zes maanden staan, verzekert M. Kroef, verhuurmanager van De Boer.

De kosten mogen volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet boven de zeventien gulden per persoon per dag uitkomen. De tijdelijke huisvesting voor asielzoekers telt 45 wooneenheden van twintig vierkante meter. Elke unit biedt woonruimte voor vier personen.

De tent staat op een vrij drassige bodem. Het kampement is voorzien van een houten vloer die op een raamwerk van balken rust. Het raamwerk is met stenen opgestopt om het waterpas te krijgen. Onder de balken ligt de bedrading. Het bouwwerk kan volgens Kroef niet verzakken, ook niet als alle 180 asielzoekers er wonen. Kroef: “Daar hebben we inmiddels 75 jaar ervaring mee opgedaan; dat kunstje is eerder vertoond.”

Winddicht

De Boer gebruikte voor het project in Leiden een standaard tent van vijftien meter breed. Deuren en wanden zijn eveneens gestandaardiseerd. De inbouw is daarentegen volledig maatwerk. De geisoleerde buitenwanden krijgen nog een aftimmering om het geheel winddicht te maken en de leidingen te isoleren.

Om de drie meter zit een raampaneel met thermopane-glas in de buitenwand om de eenheden van daglicht te voorzien. De tuigage die de constructie stormvast maakt, zit vast aan draaiankers. Die steken om de vier meter 75 centimeter in de grond. Elke grondsoort kent een eigen verankeringsmethode.

“Deze accommodatie is welbeschouwd een proefproject dat model staat voor de realisatie van volgende asielzoekerscentra,” meent Kroef. “Wij kunnen de ruimte in acht werkdagen opzetten.”

De nutsvoorzieningen zijn permanent. Het minste probleem levert volgens Kroef de aansluiting op de waterleiding op. Het riool ligt vrij dicht bij de lokatie zodat de aansluiting eveneens weinig problemen veroorzaakt. Een septicbak fungeert als buffer tussen centrum en leiding. “De elektriciteitsvoorziening blijkt bewerkelijker,” legt Kroef uit. “Het kampement trekt een nogal fors vermogen omdat bijvoorbeeld alle verwarmingen op elektriciteit werken. Het alternatief zou het minder veilige butagas zijn.” Het nutsbedrijf EWR voerde drie keer 165 Ampere aan op voorrekening van De Boers technisch installatiebureau. In elke eenheid staat een kachel met twee elementen van elk 2 kilowatt.

Golfplaten

Een met steenwol geisoleerd golfplatenplafond sluit de wooneenheden af en vergroot tevens de stabiliteit. Onder deze platen komt een verlaagd plafond waarin de TL-verlichting en de ventilatie is opgenomen. Eenzelfde plafondconstructie sluit de gangen af. “Op die manier verdwijnt de indruk dat je in een tent zit,” vindt Kroef. De accommodatie beschikt over gescheiden sanitair zoals toilet, douche en spoelkeuken. Een aparte eenheid van twintig vierkante meter biedt plaats aan wasmachines en drogers.

Reageer op dit artikel