nieuws

Tekort aan vrouwelijke hoveniers Mario Silvester

bouwbreed

Abcoude – Een vrouwelijke hovenier? Niet te vinden. Annemarie Mulder uit Abcoude blijkt er al bijna tien jaar tevergeefs naar op zoek voor haar bedrijf ‘De Hofdames’. Januari 1989 begon ze voor zichzelf, heel even geassisteerd door een andere vrouw. Maar deze hield het al snel voor gezien. “Het wil me maar niet lukken een nieuwe, vaste collega te vinden. Vrouwen zijn zeldzaam in dit beroep.”

Zelfs op de internetside van De Hofdames plaatste Annemarie Mulder een personeelsadvertentie. Ook adverteerde ze zich suf in dagbladen en in de vakpers. Zonder succes. Al haar moeite leverde niet meer op dan een freelance medewerkster en een stagiaire.

“Ik heb dit jaar de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners benaderd. Maar ook die konden me niet helpen. Toen heb ik drie ministeries aangeschreven: Onderwijs, Sociale Zaken en Landbouw. Dat heeft ertoe geleid dat nu wordt onderzocht hoe meisjes binnen het agrarisch onderwijs kunnen worden geintegreerd. Ik juich dat natuurlijk toe. Maar een partner heb ik nog steeds niet.”

De hoveniersbranche is een typische mannenwereld, dat maakt haar zoektocht juist zo hopeloos. Zelf houdt ze zich al ruim vijftien jaar moeiteloos staande.

“Over het algemeen zijn er maar weinig meisjes die naar de middelbare landbouwschool gaan. En de enkeling die er wel aan begint, haakt meestal al halverwege af. Ze vinden het werk te zwaar of kunnen het niet goed vinden met hun mannelijke collega’s. Het ligt ook aan de begeleiding. Op de scholen wordt geen rekening gehouden met het feit dat meisjes anders zijn. Het is kennelijk te veel moeite hen te leren hoe ze het zware werk het beste kunnen aanpakken.”

Zelf kan ze al het werk gemakkelijk aan. “Het enige dat ik niet doe is sjouwen met bielsen. Die zijn me te zwaar.”

Reageer op dit artikel