nieuws

Tegelzetter ‘Al staan er duizend man, ik werk gewoon door’

bouwbreed Premium

rijssen – Gerben Dannenberg kwalificeerde zich weliswaar voor het tegelzetten, maar ook op de EuroSkills heeft het echte tegelzetten plaatsgemaakt voor plakken, evenals bij de landelijke kampioenschappen. De Nederlandse deelnemer betreurt dit. “Ik zet liever, dat is het echte vakwerk.”

Tijdens de nationale beroepenwedstrijden moest de 21-jarige tegelzetter stukadoren en plakken in plaats van zetten. Een beslissing van hogerhand die in zijn nadeel uitpakte: Dannenberg werd tweede.

Dannenberg werkt sinds een jaar bij het tegelzetbedrijf van zijn vader. Die gaf hem drie weken vrijaf, zodat hij zich goed kon voorbereiden. Met ‘aartsrivaal’ en Nederlands kampioen Robert Arends trainde hij dagelijks van acht tot half vijf. “Eigenlijk doen wij niet voor elkaar onder. Als Robert een fout maakt, heb ik geluk.”

Uit ervaring weet Dannenberg dat de jury streng oordeelt, vooral op snijwerk en maatvoering. Soms komt het op gevoel aan. “Vooral bij rondinkjes is het zaak de voeg exact recht te houden, anders kom je boven niet waterpas uit.”

Dat het ook bij tegelzetten om kleine verschillen gaat, weet Dannenberg. In 1997 werd hij op 0,4 punt net geen Nederlands kampioen. “Dat lag aan het voegwerk.”

De drievoudig regionaal kampioen is niet zenuwachtig: “Al staan er duizend man, ik werk gewoon door.”

Reageer op dit artikel