nieuws

Stadhuis Den Bosch volgens cocon-model

bouwbreed Premium

den bosch – Het nieuwe stadhuis van Den Bosch wordt als eerste overheidsgebouw uitgebreid en gebouwd volgens het zogenaamde cocon-model. Hierin hebben werknemers geen eigen werkplek meer.

Driehonderd werkplekken minder. Dat levert het communicatie/concentratie-model (cocon) de gemeente Den Bosch op. Waar nu nog voor duizend werknemers even zoveel werkplekken nodig zijn, heeft het nieuwe stadhuis vanaf 2002 nog maar zevenhonderd bureaus.

Het concept moet tevens het ‘teamwork’ en de informele communicatie bevorderen.

Voor 92,8 miljoen gulden wordt het huidige stadhuis aan de markt verbouwd en uitgebreid aan de boven- en achterkant. Onderdeel van het plan is ambtenaren in een vijftig meter verderop gelegen pand te huisvesten volgens hetzelfde concept.

Na de definitieve goedkeuring van het programma van eisen kan architect Dirk Jan Postel van het Rotterdams architectenbureau Kraaijvanger Urbis aan de slag. Medio volgend jaar begint de aanbesteding, rond de eeuwwisseling moet de bouw beginnen.

Tilburg

Het Tilburgse Interpolis is een van de eerste kantoren dat is gebouwd volgens het ruimtebesparende cocon-model. Daarna volgden verschillende kantoren, maar nog nimmer is een overheidsgebouw op deze manier ingericht.

H. Loerakker van de gemeente Den Bosch: “Er wordt nu onderzoek verricht naar de vraag of de schatting van zevenhonderd werkplekken klopt. Als blijkt dat er bij piekbelasting te weinig plaatsen zijn, wordt het ontwerp aangepast. Daar is rekening mee gehouden, evenals met eventuele uitbreiding in de toekomst.”

Het parkeerplaatsen dat onder het stadshuis komt is nog onbekend.

Reageer op dit artikel