nieuws

Staatssecretaris wil meer water in stad

bouwbreed Premium

roermond – Steden besteden te weinig aandacht aan het oppervlaktewater in hun gemeente. Volgens staatssecretaris J. de Vries (Waterstaat) kunnen zij het duurzaam beheer beter aanpakken. Ook moeten steden beter nadenken hoe ze het water kunnen inpassen in de natuur van de stad.

De Vries zei dit gisteren in Roermond tijdens het symposium ‘Water in de stad’. Het is essentieel dat steden duurzaam waterbeheer al bij de planning van nieuwbouwwijken betrekken. Water kan een nieuwe wijk aantrekkelijker maken. Ook helpt het de grond die vrijkomt bij ontwatering te gebruiken voor ophoging.

De Vries riep steden op om meer te doen aan het probleem van afvalwater. Zo kunnen zij het hemelwater vaker apart opvangen, zodat er in de riolen meer plaats is voor echt verontreinigd afvalwater, dat naar een zuiveringsinstallatie gaat. Ook drong De Vries aan op een betere samenwerking tussen gemeenten en waterbeheerders.

Het stedelijk waterbeheer neemt een belangrijke plaats in in de vierde nota waterhuishouding. De Vries zal de nota in december naar de Tweede Kamer sturen. (anp)

Reageer op dit artikel