nieuws

‘Schildersziekte’ ook in verfindustrie

bouwbreed Premium

utrecht – Niet alleen schilders, ook werknemers in de verffabrieken lopend een verhoogd risico op de ‘schildersziekte’ Organo Psycho Syndroom (OPS). Dat concludeert FNV Bondgenoten uit een onderzoek van de Chemiewinkel van de Universiteit van Amsterdam.

Van de 114 werknemers die een vragenformulier hebben ingestuurd, blijken zes last te hebben van OPS, een vorm van hersenbeschadiging. Nog eens veertien mensen hebben gezondheidsklachten die wellicht ook te wijten zijn aan OPS. De vragenlijst is alleen verzonden aan werknemers van de kleinere verffabrieken, waarvan Nederland er nog een kleine honderd kent. De twee grootste, Akzo Nobel en Sigma Coatings, zijn buiten het onderzoek gelaten.

Het ministerie van Sociale Zaken erkent dat ook de werknemers in de verfindustrie gevaar lopen en wil in een later stadium praten over maatregelen. (anp)

Reageer op dit artikel