nieuws

Rosmalen toont ouderen voordelen van techniek

bouwbreed

rosmalen – Met een druk op de knop thuis alle lichten aan of juist uit doen. Op de televisie zien wie er aanbelt. En een kookplaat die automatisch afslaat als er geen pan op staat. Het kan allemaal in de domoticawoning’. De provincie Noord-Brabant nam gisteren in Rosmalen een huis in gebruik dat voorzien is van de nieuwste domoticasnufjes’, zoals deze staaltjes van automatisering in eigen huis worden genoemd.

Dat gebeurde in het kader van het project Vitaal Grijs, dat er op is gericht ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

De woning in Rosmalen moet belangstellenden een indruk geven van de vele mogelijkheden van domotica. In het huis zijn allerlei extra’s aangebracht zoals een inbraakalarm dat automatisch wordt ingeschakeld als de voordeur in het slot wordt gedraaid en automatisch weer uitschakelt als de deur met behulp van een sleutel wordt geopend. ”Als de telefoon gaat, wordt de woning door lichtflitsen verlicht. Zo weet een slechthorende dat er gebeld wordt”, aldus een toelichting van de provincie Noord-Brabant. Andere toepassingen van domotica zijn het sluiten en openen van gordijnen en rolluiken via een afstandsbediening. Het hang en sluitwerk van het huis is met behulp van een sleutel te openen. De proefwoning is voorzien van stopcontacten waaruit je de stekker kunt trekken zonder kracht te zetten en van een aanrechtblad waar je met een rolstoel onder kunt. In het toilet is een ingebouwd alarm dat afgaat als het niet binnen een van te voren ingestelde tijd wordt doorgetrokken.

In het kader van Vitaal Grijs’ worden in zes gemeenten, onder meer Oss en Cuijk, domoticawoningen gebouwd. Om hoeveel panden het precies gaat is niet bekend. Wel is duidelijk dat in Oss tweeennegentig aanleunwoningen, die worden gebouwd bij verzorgingshuis Katwijk worden voorzien van een Domotica basispakket. Dat bestaat uit onder meer tijdklokken die er voor zorgen dat het licht automatisch uitgaat als de bewoner de voordeur afsluit. Het is mogelijk om dit pakket uit te breiden met bijvoorbeeld lichten die gaan knipperen als er wordt aangebeld. De kosten van het basispakket zijn ongeveer such 7700 per woning.

Reageer op dit artikel