nieuws

Riek Bakker wint de slag

bouwbreed Premium

rotterdam – Riek Bakker heeft de slag om Pakhuis Meesteren op de Rotterdamse Wilhelmina Pier gewonnen. In een rommelige commissievergadering Volkshuisvesting werd gisteren het negatieve advies van de internationale welstandskamer, het zo geheten Q-team, terzijde gelegd. Eerder besloot de commissie Ruimtelijke Ordening (RO) al hetzelfde. Onduidelijk is nu, of het Q-team met zijn werk zal doorgaan.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Kop van Zuid bestaat er tweespalt. In betrekkelijke harmonie werd de laatste jaren door architecten, projectteam Kop van Zuid en het Q-team samen gewerkt. Spelbreker is nu een ontwerp van ONB-architect Fumi Hoshimo. Voor een aan de sloop ontsprongen pakhuis maakte de uit de Japan afkomstige architect een gewaagd ontwerp. Het Q-team, bestaande uit Nederlanders en buitenlanders, besloot in vier sessies het ontwerp uiteindelijk geheel af te keuren.

Er vonden nogal wat aanpassingen plaats, maar die konden niet de goedkeuring wegdragen van het Q-team. Half september adviseerde zij de gemeente het plan af te keuren.

Voor professor Riek Bakker was dat aanleiding een brief naar Hans Kombrink, wethouder RO, te sturen. Zij is supervisor van de Kop van Zuid en vond het werk van de Japanner ‘mooi’.

“Het is een goed ontwerp. Het behoud van het Pakhuis is waardevol. En de combinatie van oud en nieuw ‘dakopbouw’ zorgt voor een subtiele spanning, die het totale gebouw een mooie nieuwe uitstraling geeft,” schreef Bakker in haar brief. Beide commissies besloten zich unaniem achter haar advies te scharen.

Wat nu?

“Er komt een stevig gesprek tussen Bakker, het projectteam Kop van Zuid en het Q-team, verklaart Voor in ’t Holt, secretaris van het Q-team. “Het is nog net geen rel, maar er is duidelijk sprake van een controverse tussen Bakker en de leden van het Q-team. In december zal het zeker hoog op de agenda prijken van deze speciale welstandskamer”.

Voor in ’t Holt verwacht niet dat de leden onmiddelijk zullen opstappen. Ook al is zij van mening dat Bakker als supervisor buiten haar boekje is gegaan.

“Het is de eerste keer dat zoiets op de Kop van Zuid gebeurt. Er zullen harde noten gekraakt moeten worden”.

Reageer op dit artikel