nieuws

Reintegratiebeleid moet nog beter

bouwbreed Premium

gouda – Het reintegratiebeleid in Nederland is dringend toe aan verbetering. Dat is de opvatting van directeur C. van Vliet van de sectorraad Bouwbedrijf. Het initiatief van de SFB Groep om samen met Nationale Nederlanden het adviesbureau Keerpunt hiervoor op te zetten, beschouwt Van Vliet als ‘slechts een klein stapje voorwaarts’.

De directeur van de sectorraad Bouwbedrijf reageert hiermee op de berichtgeving van gisteren in deze krant over pogingen zieke werknemers sneller in het arbeidsproces te laten terugkeren.

Van Vliet: “Wij zijn momenteel volop bezig het Landelijk Instituut Sociale Verzekering en de uitvoeringsorganisatie SFB te interesseren voor de problematiek”.

Log

Van Vliet meent dat een herschikking nodig is van het reintegratie-budget dat de overheid beschikbaar stelt. “Dat is nu zo verdeeld dat tachtig procent van de reintegratie-inspanningen moet worden ingekocht bij de Arbeidsvoorziening. De overige twintig procent loopt via uitvoeringsorganisaties. Arbeidsvoorziening blijkt echter een te log instituut om flexibel en met succes op dit terrein actief te kunnen zijn”.

Ook G. Wildeman van de bouwbond CNV denkt dat de plannen van de sectorraad meer zoden aan de dijk zullen zetten. Niettemin bestempelt hij het initiatief Keerpunt als ‘niet verkeerd’.

Woordvoerder A. Pols laat namens de bouwbond FNV weten het ‘niet helemaal juist’ te vinden dat Keerpunt zich vooral met de ‘gewone’ zieke gaat bezig houden.

“Dat kan een arbodienst toch doen? Bij ons bestaat de vrees dat bedrijven te simpele contracten met arbodiensten sluiten door te volstaan met het laten uitvoeren van controles. Het opstellen van (verplichte – red.) reintegratieplannen na de dertiende week ziekte wordt dan nagelaten.”

Maar, benadrukt Pols “We juichen elk initiatief toe dat mensen thuis achter de geraniums weghaalt.”

Reageer op dit artikel