nieuws

Reinigingsteam pakt graffiti in stad Utrecht aan

bouwbreed Premium

utrecht – “Wij zijn allebei echte Utrechters. Als we de Dom een dag niet zien, worden we ziek. Dus natuurlijk is het voor ons mooi werk om onze eigen stad schoon te kunnen maken”, zeggen Albert Rast en Evert Vonk. De twee banenpoolers maken deel uit van het negenkoppige team waarmee Utrecht de graffiti en illegaal plakwerk in de stad te lijf gaat. Maandagmiddag gaf wethouder Van Zanen van stadsbeheer het startsein voor de actie.

Het inzetten van het graffititeam is onderdeel van het omvangrijke project ‘Schoon Utrecht’, waarmee het gemeentebestuur het aanzien en de leefbaarheid van de stad wil verbeteren. Tot halverwege volgend jaar is 1,3 miljoen gulden beschikbaar om de naar schatting tienduizend vierkante meter aan besmeurde Utrechtse muren te reinigen. In de periode daarna zal jaarlijks nog eens minimaal een miljoen gulden nodig zijn om de boel een beetje toonbaar te houden, verwacht de projectleider Schoon Utrecht, Wil van Essen.

“Want het is een illusie om te denken dat graffiti helemaal uit het straatbeeld verdwijnt.” Hij baseert die uitlating onder meer op een onderzoek naar de zeden en gewoonten van de Utrechtse graffitiscene door twee studenten van de Universiteit Utrecht. Gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen , luidt het spreekwoord, maar dat gaat voor de meeste spuiters niet op.

Graffiteurs zijn in het algemeen bewuster met hun hobby bezig en ze zijn bovendien ouder dan gedacht. Graffiti is een manier van leven en de goed georganiseerde verfspuiters laten zich niet of nauwelijks afschrikken door politie-optreden of preventieve maatregelen. Alleen jongeren en beginnelingen zijn daarvan nog onder de indruk. Desondanks heeft het gemeentebestuur besloten de strijd aan te binden. De stad heeft ervoor gekozen om de bestrijding van graffiti in eigen beheer uit te voeren. Dat is, meent Van Essen, goedkoper en efficienter gebleken dan uitbesteden. Het reinigingsteam bestaat uit vaste medewerkers en banenpoolers van de Reinigingsdienst. Ze hebben een opleiding van vier weken achter de rug.

“Het was best zwaar”, stelt schoonmaker Vonk. “We hebben geleerd om met allerlei soorten zeep en schoonmaakmiddelen om te gaan. Materiaalleer hebben we ook gehad. Elk type muur moet anders worden behandeld.” Het reinigen gebeurt met hogedruk spuiten en milieuvriendelijke reinigingsmiddelen.

Meldpunt

Vooralsnog gaat het graffititeam alleen straatmeubilair en de muren van gemeentelijke eigendommen in het Museumkwartier te lijf. Afhankelijk van de ervaringen breidt de dienstverlening zich uit naar andere wijken en particuliere eigendommen. Er komt dan een telefonisch graffitimeldpunt. Burgers hoeven de eerste keer niet te betalen voor het verwijderen van verf en plakwerk.

Projectleider Van Essen: “Maar we moeten eerst ervaring opdoen. We willen niet dat eigendommen van burgers schade oplopen.” De schoonmakers Vonk en Rast zijn al helemaal klaar voor hun nieuwe job. “We gaan met z’n allen gewoon lekker aan de slag. We hebben er heel veel zin in. En bovendien: als het allemaal goed gaat, wordt ons contract als banenpooler volgend jaar omgezet in een vaste aanstelling.”

Het Anti-Graffiti-team in Utrecht heeft er veel zin in om de stad schoner te maken. Foto: Oscar Flos

Reageer op dit artikel