nieuws

Punt achter grootste Noorse bouwproject

bouwbreed Premium

oslo – De nieuwe internationale luchthaven Gardemoen bij de Noorse hoofdstad Oslo is officieel geopend. De bouw van dit grootste project aan land uit de Noorse historie, duurde ruim vijf jaar. Voor de investering is vier miljard gulden uitgetrokken.

Gardemoen vervangt volledig de luchthaven Fornebu. Voorheen fungeerde de haven uitsluitend als militair vliegveld en slechts in uitzonderlijke gevallen als uitwijkmogelijkheid. Het nieuwe tweebanige vliegveld beslaat een areaal van dertien vierkante kilometer.

Bij de vormgeving van het terminalcomplex (inclusief onder andere een treinstation) is uitgegaan van een combinatie van hightech en traditionele bouwmaterialen, waaronder vooral hout en glas.

De bedoeling was dat de opening van Gardemoen zou samenvallen met de speciale hogesnelheidsrailverbinding vanaf het centraal station. Maar die is nog niet klaar. Grote lekkageproblemen in de tunnel Romeriksporten gooiden roet in het eten.

Reageer op dit artikel