nieuws

Opknapbeurt van 21 miljoen voor onveilige IJ-tunnel

bouwbreed

amsterdam – De IJ-tunnel is hard aan de renovatie toe. Voor de opknapbeurt, die 21 miljoen gulden kost, gaan de tunnelbuizen om de beurt drie maanden dicht. De Amsterdamse verkeerscommissie en de verkeerspolitie noemen de tunnel onveilig.

Een nieuw wegdek, renovatie van de onderliggende betonfundering, vervangen van de aluminium plafondbekleding, nieuwe opritten, vervangen van ventilatiekanalen en de wandbekleding. Dat is het gros van de reparaties die vanaf juni volgend jaar worden uitgevoerd in de Amsterdamse IJ-tunnel.

Voor dit groot onderhoud, dat eens in de dertig jaar plaatsvindt, wordt in de zomer de westbuis drie maanden lang geheel afgesloten. Een jaar daarna zal de oostbuis eenzelfde tijd niet kunnen worden gebruikt. Er worden geen files verwacht, maar waar mogelijk zal het openbaar vervoer wel voorrang krijgen.

De gemeente verstrekt voor de buizen apart krediet. Deze worden daarom apart aanbesteed, wat eind december gebeurt. Dan zal tevens bekend zijn hoe de projecten worden aanbesteed.

Imre Krull van Infrastructuur Verkeer en Vervoer (IVV) in Amsterdam: “Er zal drie maanden lang, 24 uur per dag aan de tunnel gewerkt worden. Een van de oorzaken dat de hele buis moet worden afgezet is dat na de laatste wetswijziging weer veertig centimeter extra ruimte moet overblijven tussen het verkeer en de wegwerkers. Maar het wordt ook gewoon zo snel mogelijk gedaan.”

De Centrale Verkeerscommissie vindt dat de huidige situatie onveilig is en absoluut moet veranderen. Enerzijds komt dat oordeel voort uit het feit dat de plafondbeplating zodanig geroest is, dat voortijdig reparaties zijn uitgevoerd.

Anderzijds zijn aan het wegdek de laatste jaren steeds kleine reparaties uitgevoerd. Daardoor is de kwaliteit van het asfalt zo slecht, dat volgens de verkeerspolitie al enkele ongelukken zijn gebeurd. ‘Je leven is daar niet zeker’ meldde de Telegraaf vorige week. Volgens het Amsterdamse college moet er snel iets gebeuren om schadeclaims te voorkomen

Volgens Krull is de renovatie, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet uitgesteld tot de Piet

Heijn-tunnel klaar is. “Er zal onder andere verkeer worden omgeleid via de Piet Heijn-tunnel, maar er is niet op gewacht. Dit is gewoon gepland onderhoud. Die Piet Heijn-tunnel is al lang klaar, daar hoeven we niet op te wachten.”

Reageer op dit artikel