nieuws

Nieuw laboratorium bundelt onderzoek wegenbouw

bouwbreed

apeldoorn – Vandaag wordt in Apeldoorn de nieuwe hoofdvestiging van KOAC-WMD geopend. Het samenbrengen van verschillende disciplines op het gebied van wegenbouwonderzoek moet ‘de efficientie en de synergie’ ten goede komen.

Met de fusie van KOAC (Keuring, Onderzoek en Advies in de Civiele techniek) en de WMD (Wegmeetdienst) vorig jaar lag het voor de hand dat de nieuwe organisatie zich op een plek zou vestigen. “Samen kun je een volledig pakket aanbieden”, zegt plaatsvervangend algemeen directeur W. Gerritsen. “De onderzoeksadviseurs zitten hier dichter op het ‘doe-werk’ en kunnen het daardoor beter begeleiden.” Hij hoopt dat er ‘synergie’ ontstaat tussen verschillende disciplines. “Men pakt wellicht ook dingen op die niet helemaal op het eigen vakgebied liggen.”

Daarnaast speelden efficientie-overwegingen een rol. “Je kunt mensen nu breder inzetten en de staffuncties verdelen.” Maar het belangrijkste motief voor de verhuizing was de staat van het laboratorium in Twello. “Dat voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Er zou behoorlijk geinvesteerd moeten worden om dat weer op orde te krijgen.” Een groot deel van de werkzaamheden bestaat nog uit traditionele taken, zoals het bepalen van de toestand van wegverhardingen. Maar het accent van het werk verschuift langzaam, zegt Gerritsen. “Van materiaaltechniek richting de interactie tussen het verkeer, het wegdek en de omgeving. Vooral het trillingshinderonderzoek, waarmee bijvoorbeeld de gevolgen van een verkeersdrempel voor de omgeving worden voorspeld, loopt als een trein.”

Daarnaast verricht KOAC-WMD onderzoek naar het comfort in stadsbussen en op de fietspaden.

Reageer op dit artikel