nieuws

Middenbedrijf bouw getroffen door een fikse economische tegenwind

bouwbreed

den haag – Het middenbedrijf in de bouw en de installatiebranche is bedrukt om de wereldeconomie Ze zijn duidelijk minder optimistisch dan vier maanden geleden, constateert de Stichting TrendMeter, dat in opdracht van VNO-NCW, BDO CampsObers en F. van Lanschot Bankiers regelmatig onderzoek doet naar de stemming in het middenbedrijf.

“De orderboeken van het middenbedrijf zijn nu goed gevuld. Het onderzoek toont aan dat er een verslechtering van de orderportefeuille wordt verwacht,” constateert Henk Bevers, lid raad van bestuurd BDO. “Vooral de bouw en installatietak gaan uit van een geringe toename van hun orderportefeuille.”

Een verklaring voor deze ontwikkeling moet volgens Peter Zwart van Van Lanschot in het psychologische vlak worden gezocht. “De portefeuille van de architecten is goed gevuld, dus er zouden voldoende opdrachten naar de bouwers moeten vloeien. Maar emotie beheerst nu het beeld van de ondernemers. Bouwers en installateurs kunnen wel goede ondernemers zijn, maar zijn afhankelijk wat er buiten hen afspeelt.”

Bevers: “Het zijn de grootbedrijven die de eerste klappen opvangen van een instortende Nikkei en AEX. Maar nu het met de dag erger wordt, stelt iedereen zijn investeringen een halfjaar uit. De bouw merkt dat dus onmiddellijk. Maar laten we duidelijk zijn. We spreken in Nederland nog steeds van groei, alleen een mindere.”

Het onderzoeksinstituut Nyfer kwam na de presentatie van de TrendMeter met een ‘groeiwaarschuwing’: de economie zal volgend jaar niet met 3,7 maar met 2,3 procent groeien.

Volgens Nyfer groeien de particuliere consumptie, investeringen en export minder snel dan verwacht. Dat komt door de knauw die de dalende beurskoersen het economisch optimisme hebben gegeven.

Reageer op dit artikel