nieuws

‘Metaalindustrie staat er goed voor’

bouwbreed Premium

den haag – Het is geen kommer en kwel in de metaalindustrie. Integendeel: de toekomstperspectieven zijn juist goed. Dat stelt FNV Bondgenoten op basis van een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). De werkgeversvereniging FME-CWM daarentegen is somber gestemd.

FNV Bondgenoten heeft de financieel-economische ontwikkelingen in de metaalindustrie door het CPB laten onderzoeken. Daarmee wil de bond met cijfers weerleggen dat er sprake zou zijn van een crisis in de branche. “Een paar maanden geleden was het volgens de FME-CWE nog hosanna en waren de mensen niet aan te slepen. En nu zou het ineens slecht gaan. Dat zijn kreten; de toekomst ziet er juist goed uit”, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. FME-CWM vindt dat de prognoses van het CPB met de nodige omzichtigheid moeten worden gehanteerd.

Volgens voorzitter Kraaijeveld wordt het de komende anderhalf jaar vooral voor bedrijven in de machine- en scheepsbouw lastiger orders te krijgen. “Door de crisis in Azie zullen orders wegvallen en de internationale concurrentie verhevigen. Voor de toekomst zie ik zon, maar ook wolken. We moeten rekening houden met een terugval en goed op onze concurrentiepositie letten”, stelt Kraaijeveld. Uit het CPB-onderzoek blijkt dat de werkgelegenheid in de metaal in 1999 iets zal groeien. Ook zullen de prijzen stijgen met 2,2 procent. Daarnaast groeit de productiviteit dit jaar met 5,4 procent.

Reageer op dit artikel