nieuws

‘Klikpaumelle’ maakt afhangen deuren eenvoudig

bouwbreed

Haspel Productontwikkeling BV heeft een slimme vinding ontwikkeld: de klikpaumelle. Het afhangen van opdekdeuren wordt volgens de uitvinders daardoor een stuk gemakkelijker. Haspel is nog op zoek naar een deuren- of scharnieren-fabrikant die de vinding wil toepassen.

De klikpaumelle bestaat uit een kunststof tussenring van een paumellescharnier, waaruit een hapje is weggenomen.

Het afhangen van een opdekdeur is niet eenvoudig, zeker niet als het gaat om een zware, brandwerende deur en/of een deur met meer dan twee scharnieren. Steeds moeten alle pennen precies boven de gaten worden gehouden.

Met de klikpaumelle moet het volgens de uitvinders gemakkelijker zijn. Men zet de deur met de onderste pen op de scharnier tegen de ring aan. Dat kan, omdat er ruimte is omdat er een hapje uit de lagerbus van de paumelle is. Vervolgens wordt de deur naar de post geduwd en worden de pennen naar binnen ‘geklikt’.

De klikpaumelle is uiterlijk gelijk aan de bekende paumelles. Het hapje uit de kunststof lagerbus is het enige verschil. Bij het afhangen van de deur wijken de zijkanten iets en dat geeft een klik-effect. Op het principe is inmiddels octrooi verleend.

De uitvinders denken dat toepassing van de klikpaumelle tot tijd- en dus kostenbesparing kan leiden, niet alleen bij de montage maar ook voor bijvoorbeeld schilders en vloerenleggers. De klikpaumelle kan ook mensen die zonder hulp een deur willen afhangen, heel wat zweetdruppeltjes besparen.

Haspel Productontwikkeling BV, Rotterdam, Tel. (010) 2440668.

Een ‘hapje’ uit de lagerbus van de paumelle maakt het afhangen van deuren een stuk eenvoudiger.

Reageer op dit artikel