nieuws

Ketting- en cirkelzaag ineen

bouwbreed Premium

biest-houtakker – De moderne compacte cirkelzaag kent beperkingen bij de diepte van de zaagsnede. Er is nu een combi-zaagmachine op de markt verschenen waarmee naar behoefte met behulp van een cirkelzaag of met een kettingzaag gezaagd kan worden.

Met name in situaties waar een zaagsnede van tussen de 50 en 100 mm gevraagd wordt, moeten de meeste cirkelzagen het af laten weten vanwege de geringere zaagdiepte. Om dieper te kunnen inzagen moet dan, vaak niet direct beschikbaar, ander materieel worden ingezet. In de meeste gevallen is dit een kettingzaag maar indien dan tevens onder verstek moet worden gezaagd is het resultaat vaak van de vakkennis van de gebruiker afhankelijk.

De nieuwe Kress-Duo zaagmachine lost deze problemen op redelijk eenvoudige wijze op. In een handomdraai kan het zaagblad van de cirkelzaag worden vervangen door een kettingzaag. Met de kettingzaag-uitvoering kan dan gezaagd worden tot een maximale diepte van 200 mm. Bovendien kan met behulp van de verstekconstructie van de cirkelzaag onder verschillende hoeken en verstekken worden gezaagd. De machine is verder uitgerust met een stevige, onplooibare zaagvoet met een hoog glijvermogen en een stabiele 3-punts ophanging. Optioneel kan de machine worden uitgerust met een aluminium geleiderail met een lengte van 1500 mm, waarlangs een strakke zaagsnede kan worden gemaakt.

Door het geringe gewicht van de kettingzaag-uitvoering van 6,1 kg is deze geschikt om een daksparing te zagen van iedere gewenste afmeting. Ook het zagen van timmermansverbindingen in houten balken levert voor deze machine geen probleem op.

Uitvoering

Standaard is de zaagmachine voorzien van snelspansystemen voor diepte- en verstekinstellingen. Daarnaast beschikt de machine over een spaanderuitwerper met geintegreerde aansluiting voor stofafzuiging. Evenals meerdere machines van Kress maakt ook deze gebruik van een losse stroomkabelmodule met gepatenteerde snelbevestiging. Hoewel deze oplossing de eenvoud zelve is, biedt de losse stroomkabel veel voordelen op het werk. Per werk wordt slechts beslag gelegd op een kontaktdoos waardoor de ‘spaghetti’ van stroomdraden en de ergernis daarvan tot het verleden behoren. Bovendien kan bij kabelbeschadiging, en dat komt nogal eens voor, direct met het werk worden doorgegaan door simpelweg een nieuw snoer te steken.

Boorhamer

Tegelijk met de introductie van de nieuwe zaagmachine presenteert Kess, in Nederland vertegenwoordigd door Teku Boortechnieken te Biest-Houtakker, een nieuwe boorhamer die opvalt door zijn lichte gewicht van slechts 2,7 kg. Deze hamer, die is voorzien van een 13 mm snelspanboorhouder, produceert een slagenergie van 2,3 Joule. De machine heeft een links/rechts functie zodat deze ook gebruikt kan worden voor het in- en uitdraaien van schroeven. Het opgenomen vermogen bedraagt 600 W.

Teku BV. Biest-Houtakker. Telefoon (013) 5053067.

Met de nieuwe Kress zaagmachine kunnen zaagsneden tot 200 mm worden bereikt terwijl ook onder verstek gezaagd kan worden.

Reageer op dit artikel