nieuws

Kas van de toekomst heeft helft minder aan energie nodig

bouwbreed Premium

wageningen – Warmte en vochtterugwinning uit de kaslucht, een enkelglas kasdek, en warmte uit compostering van al het eigen biologische afval. Dat zijn de drie belangrijkste elementen die ervoor zorgen dat de kas van de toekomst in het jaar 2010 de helft minder energie gebruikt dan de gemiddelde kas in 1997.

Heel belangrijk bij de kas van de toekomst is dat deze geclusterd is met andere kassen. Een gezamenlijke energievoorziening, schaalvergroting en een sterkere marktpositie zijn de voordelen van ondernemers wanneer zij hun krachten bundelen.

Dat zijn de conclusies van maar liefst twaalf organisaties en bedrijven die in opdracht van de provincie Noord Holland een concept hebben uitgedacht voor een energie- en marktvoordelige kas voor de hele glastuinbouw. Het ligt in de bedoeling het prototype van de kas te presenteren tijdens de tienjaarlijkse Floriade, in 2002 in Hoofddorp.

In de hypermoderne kas krijgt de computer een wel heel belangrijke plaats. Zo regelt deze de oogst, die compleet gerobotiseerd wordt, aan de hand van continue gewasmetingen. Deze metingen bepalen ook hoe hard de ontvochtigingsinstallatie aan het werk moet. Behalve warmte, wint deze installatie ook vocht terug. Samen met het regenwater, dat wordt opgevangen, heeft de kas geen water van buitenaf nodig.

Bijna onafhankelijk van dit project is een delegatie onder leiding van de Noord-Hollandse commissaris van de koningin Van Kemenade op dit moment in China op bezoek. Zij bekijken daar een soortgelijk project, genaamd Sunny Greenhouses.

Het bezoek van de dertig politici en zakenmensen dient een aantal doelen: het leggen van contacten en hulp bieden bij de ontwikkeling en de bouw van moderne tuinbouwkassen. In de Chinese provincie Shandong bezoeken zij onder andere bestaande Sunny

Greenhouses, met een oppervlakte van honderdduizend hectare. Het gebruik verminderen van fossiele brandstoffen is een ander doel van het 1,3 miljoen gulden kostende kennisuitwisselingsproject. Volgens Lily Nijsten, woordvoerster van beide projecten, zijn er wel “ondergrondse verbindingen met de kas van de toekomst in Noord-Holland, maar die zijn minimaal.”

Reageer op dit artikel