nieuws

Japanners in race voor boortunnel Betuweroute

bouwbreed Premium

den haag – Frans/Engelse groepen pakken massaal mis bij de te boren spoortunnel onder het Pannerdens kanaal. Bij de vijf succesvolle kandidaten voor de uitvoering zitten alle grote Nederlandse aannemers. Dat blijkt uit vertrouwelijke resultaten van de pre-kwalificatie voor dit onderdeel van de Betuweroute.

Negen internationale combinaties hebben interesse getoond in het boren van de tunnel. Zelfs uit Japan is belangstelling getoond door Nishimatsu, die in Hong Kong al heeft bewezen boortunnels te kunnen aanleggen. De Japanner zit via Grontmij in een niet met name genoemde combinatie die is geselecteerd. Hiertoe behoren: Hegemann/Besix (B), Mowlem/Teerbau (D)/Nishimatsu(J) /Grontmij. Drie Nederlandse aannemerscombinaties zijn door naar de volgende ronde: Saturn vof (Bam Infrabouw, Bilfinger + Berger Bauaktiengesellschaft, Dyckerhoff en Widmann AG en Vermeer Groep), BTC (HBW, Van Hattum en Blankevoort, Ballast Nedam, Strukton, Ways en Freytag), Tubecon (NBM-Amstelland, Heijmans, Boskalis Westminster, Hochtief en Philipp Holzmann). Ook Comol II gaat verder. Hierin participeren naast TBI Bouw de Nederlandse ondernemingen Koop, Welling en Bruil ook de Belg CFE/Dumez. Henk Koop gokte op twee paarden. De combinatie die hij vormde met met de Franse gigant Bouyges (F) viel af.

De andere kandidaten die afvielen zijn: Fougerol (F)/Antwerpse Bouwwerken (B), Spa Batignol (F) /Strabag (D), Van Laere (B)/Taylor Woodrow (GB)/ De Koning (N)/VBK.

Twee van de Nederlandse combinaties hebben momenteel al een boortunnel gegund gekregen. BTC heeft de Botlekspoortunnel verworven. Tubecon won de opdracht voor de Sophiaspoortunnel, nipt voor Saturn. Deze laatste combinatie heeft nu driemaal succesvol geprekwalificeerd voor een boortunnel.

Reageer op dit artikel