nieuws

Innovaties vragen om nieuwe machines

bouwbreed

Er is een duidelijk specialisme in de bouw van heimachines. Een van de specialisten die steeds meer op de voorgrond treedt, is Technisch Handelsbedrijf Woltman BV. Tijdens een ‘open dag’ eind vorige week presenteerde dit bedrijf wederom de laatste ontwikkelingen.

Het was voor het eerst in zijn bestaan dat Technisch Handelsbedrijf Woltman uit Giessenburg een open dag hield. Er viel dan ook wat te vieren. Het bedrijf kon twee geheel zelf ontwikkelde en gebouwde machines presenteren, die overigens al ‘op de tekentafel’ waren verkocht. Het betreft een hijskraan van het type THW A 700 HC en een heistelling van het type THW A 900 HPDA.

Het betekende ook de definitieve doorbraak van Woltman als bouwer van dit type machines.

In de wereld van bouwmaterieel is Woltman geen onbekende. Jarenlang heeft Jaap Woltman, later bijgestaan door zijn zoon Hans, ombouwwerk verricht aan voornamelijk American draadkranen. Daarnaast werden in het verleden nog pogingen ondernomen dealer/importeur te worden van voornamelijk klein bouwmaterieel als midi-graafmachines. Een van de laatste escapades op dit gebied betrof het Italiaanse merk PMI.

Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, besloot Woltman op basis van deze laatste machine heistellingen te bouwen. Het aandeel van PMI werd hierin steeds kleiner, ook al omdat Woltman zich meer en meer profileerde als bouwer van ‘specials’.

Op dit moment kan het bedrijf een serie heimachines leveren vanaf de THW 312, met een eigen massa van 5,4 ton en een compacte bouw. Daardoor is deze machine geschikt voor werkzaamheden in huizen en op moeilijk bereikbare plaatsen. De zwaarste machine is de nu gepresenteerde THW A 900 HPAD met een eigen massa van 93 ton. Er bestaan plannen met machines te komen die de honderd ton te boven gaan.

Nieuw

De machines die Woltman produceert zijn vrijwel allemaal op maat gemaakt. Gezien de verregaande technische ontwikkelingen op het gebied van de funderingstechnieken lijkt de vraag naar ‘specials’ alleen nog maar te groeien.

Zo op het oog is de nieuwe machine van het type THW A 700 HC een hijskraan die ook door andere, grotere merken wordt geleverd. Het speciale aan deze machine, die verkocht is aan Nederhorst Grondtechniek, is dat deze razendsnel van hijskraan tot heimachine kan worden omgebouwd. De machine heeft een gieklengte van 24 meter. De ingebouwde lieren zijn van het merk Zollern, waarbij de hoofdlier een capaciteit heeft van twintig ton line-pull en de oprichtlier 7,5 ton line-pull tot zijn beschikking heeft. Een Cummins N14 C475 dieselmotor met een vermogen van 354 kW (475 pk), drijft de hijskraan aan.

Deze zeventig ton wegende kraan staat op een rupsonderwagen met een breedte van 3500 millimeter die langs hydraulische weg kan worden vergroot tot 4900 millimeter. De lengte van het rijwerk bedraagt 5900 millimeter, terwijl de breedte van de rupsplaat 900 millimeter is.

Onder de aanwezigen tijdens de open dag bestond grote bewondering voor de nieuwe heistelling van het type TWH A 900 HPDA. Zij is verkocht aan Terracon Funderingstechniek uit Nieuwendijk en kan verschillende heitechnieken uitvoeren, zoals het plaatsen van de grondverdringende, in de grond gevormde, Vibro-paal. Ook het heien van geboorde palen behoort tot de mogelijkheden.

De heistelling is uitgerust met een kapitale makelaar die tot een hoogte van 51 meter kan komen. Hierbij kan over de kop een gewicht van honderd ton worden getrokken. Met deze machine kunnen bijvoorbeeld buizen tot een lengte van 45 meter en een maximale diameter van twee meter worden verwerkt. Het boorkoppel, tot een lengte van dertig meter, bedraagt veertig tonmeter. Daarboven staat nog altijd twintig tonmeter ter beschikking.

Een Cummins in dezelfde grootte als in de hijskraan THW A 700 HC, drijft de heistelling aan. De transportbreedte bedraagt 3500 millimeter. In het werk kan het loopwerk hydraulisch worden verbreed tot 5200 millimeter. De lengte van het loopwerk bedraagt 6500 millimeter.

Op basis van deze machine zal, naar alle waarschijnlijkheid, in de loop van volgend jaar een zwaardere uitvoering worden gebouwd. Deze heeft dan een bedrijfsgewicht die de honderd ton te boven gaat.

In de uitvoering zoals zij aan Terracon wordt geleverd is de TWH A 900 HPDR uitgerust met onder meer een Junttan-heiblok.

Reageer op dit artikel