nieuws

In Moskou eerste hypotheken afgesloten

bouwbreed Premium

moskou – Een looptijd van tien jaar en een jaarlijkse rente van tien procent. Onder deze voorwaarden worden deze week in de Russische hoofdstad de eerste hypotheken op woonappartementen sinds de Stalin-periode afgesloten.

Tot het einde van dit jaar zullen naar schatting 1500 huishoudens een hypotheek kunnen afsluiten en volgend jaar 10.000. De hypotheken betreffen echter alleen nieuwe woningen die bovendien niet meer mogen kosten dan 3000 gulden per vierkante meter.

Het Moskouse stadsbestuur, dat het hypothekenprogramma leidt, heeft deze beperkingen moeten opleggen door de economische crisis. Het programma zou namelijk aanvankelijk medegefinancierd worden met een westerse lening van een miljard gulden. Maar daar kan men nu niet meer op rekenen.

Hoewel er in het hypothekenprogramma weliswaar vijf banken zijn betrokken, is het voorlopig alleen het Moskouse stadsbestuur dat de financiele verantwoordelijkheid draagt. De banken sluiten slechts de leningen af en krijgen in ruil daarvoor een percentage van het stadsbestuur uitbetaald. Op lange termijn hopen de Moskouse autoriteiten echter dat banken ook zelfstandig hypotheken zullen gaan aanbieden.

Reageer op dit artikel