nieuws

Het ware gezicht van de Oosterparkwijk

bouwbreed

groningen – Bijna een jaar geleden trok een groep gewelddadige jongeren plunderend en vernielend door straten van de Groningse Oosterparkwijk. De wijk hield er een slechte reputatie aan over.

Toch klinkt er uit de wirwar van negatieve publiciteit vanaf maandag een positieve(re) toon. Dan verschijnt het boek ‘De Groninger Oosterparkwijk’.

Historisch overzicht in foto’s en beschrijvingen, van de Groninger stadshistoricus Hoffman. De schrijver overhandigt maandag het eerste exemplaar aan burgemeester Wallage. Volgens uitgever Profiel uit Bedum geeft het boek het ware gezicht van de wijk na alle negatieve publiciteit van rond de jaarwisseling. Het rijk geillustreerde boek gaat in op de ontstaansgeschiedenis, stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten en het karakter van deze zeer Groningse arbeiderswijk.

De Oosterparkwijk ontstond toen de gemeente in 1918 opdracht gaf voor de bouw van 68 semi-permanente en 29 houten noodwoningen. De meeste kinderrijke en armste gezinnen namen hun intrek in de kleine huisjes. Ze zijn er nooit meer weg gegaan. (anp)

Reageer op dit artikel