nieuws

Gemeente Lauwersoog mag zo waar meer dan verdubbelen

bouwbreed Premium

den haag – Lauwersoog mag groeien naar 41 woningen. De Raad van State is akkoord met de bouw van 23 nieuwe woningen in de kern Lauwersoog die nu nog achttien woningen telt. Het maakt de gemeente in een klap eens zo groot.

Met deze uitspraak zijn voorlopig de bezwaren verworpen die zes inwoners van Lauwersoog tegen de bouwplannen indienden. Afgelopen week vroegen zij bij de Raad van State schorsing van het bestemmingsplan Woonkern Lauwersoog. Het is de tegenstanders vooral te doen om de bomensingels die zullen sneuvelen. Deze houtwallen zijn mooi en ze houden de wind tegen, aldus de omwonenden.

Maar ze vrezen ook dat de nieuwe huizen het karakter van het aangrenzende natuurgebied Lauwersmeer zal aantasten. Lauwersmeer staat op de nominatie voor de status Nationaal Park.

De uitspraak van schorsingsrechter De Vries is voorlopig. Over een paar maanden wordt het bestemmingsplan Woonkern Lauwersoog door de Raad van State in een bodemprocedure beoordeeld. Dan volgt een definitief oordeel. Het bouwen mag nu echter al beginnen.

Reageer op dit artikel