nieuws

Gasleidingnet Zuid-Amerika breidt uit

bouwbreed Premium

den haag – Het consortium Cruz del Sur legt een gasleiding van ruim 200 miljoen gulden aan tussen Argentinie en Uruguay. De onderneming bereidt een vertakking naar Porto Alegre in het zuiden van Brazilie voor. Deze vergt een investering van 750 tot 925 miljoen gulden. Het gasleidingnet moet de integrale energiemarkt bevorderen van de Mercosur; de Zuidamerikaanse variant van de EU.

De inschrijving voor de gasleiding opende in 1996. De leiding komt tussen Buenos Aires, passeert de Rio de la Plata en verbindt op grondgebied van Uruguay Colonia met Montevideo. Bij elkaar gaat het om zo’n tweehonderd kilometer hoofdleiding. Daar komt eenzelfde lengte bij voor aftakkingen naar de bewoonde gebieden. Het gas gaat vooral op aan huishoudelijk gebruik. In de regio Montevideo vindt het ook industriele toepassing. De doorsnede van de hoofdleiding bedraagt vijftig tot zestig centimeter.

Uitvoerder Cruz del Sur bestaat uit British Gas, Panamerican Energy en de Uruguayaanse staatsolie-maatschappij Ancap.

Reageer op dit artikel