nieuws

Franse bouw kan geen goed personeel vinden

bouwbreed Premium

parijs – De opleving in de Franse bouw versterkt in hoge mate de vraag naar gekwalificeerd personeel. Er is een groot tekort aan ingenieurs en technici, maar meer nog aan bekwame metselaars, tegelzetters en timmerlieden. Managers wijten dit tekort aan de slechte opleidingen, die volgens hen niet aansluiten bij de vraag op de arbeidsmarkt. De vraag naar uitzendpersoneel wordt vooral in het zuid-westen van Frankrijk steeds groter. Maar ook hier vaak zonder succes.

De Franse bouw teert landelijk voor vijftig procent op tijdelijk personeel. In het zuid-westen van het land gaat het om maar liefst 61 procent. Vrijwel alle Franse bouwbedrijven kampen met een tekort aan bekwaam personeel. Het ene concern zoekt truckrijders of bestuurders van graafmachines, het andere tegelzetters, timmerlieden of schilders. De uitzendbureaus in het zuidwesten van Frankrijk kunnen de vraag naar bouwpersoneel niet aan. “Wij hebben honderden aanvragen die we niet kunnen honoreren,” vertelt directeur Becq van uitzendbureau Adecco in Nantes. De algemene constatering is dat de bouw weinig boeit.

De zuidwestelijke departementen van Frankrijk zitten daarnaast met het probleem dat de grote infraprojecten op afgelegen plaatsen liggen.

“De mensen willen er niet naar toe. Bovendien zijn de salarissen slecht,” zegt Becq. Het tekort aan bekwaam personeel in de bouw is het direct gevolg van de crisis in deze sector. Tot voor kort draaiden midden- en kleine bouwbedrijven op een minimum aan kaderpersoneel en namen pas tijdelijk personeel aan als er orders kwamen. Technische scholen en beroepsopleidingen speelden niet in op een eventuele hausse. Met het gevolg dat de bouw nu veel ouder personeel in dienst heeft. Jongeren op technische scholen en in een beroepsopleiding zoeken richtingen met meer toekomstmogelijkheden.

“Ik heb grote moeite een voorman twee jaar vast te houden,” meldt een manager. “Jonge mensen willen promotie en de concurrentie in de bouw is groot.” Door het personeelsgebrek overschrijden veel bouwbedrijven hun bestek en levertijd.

Arbeidsbureaus vangen geregeld bot. De veel gehoorde klacht is ook dat jongeren met een beroepsopleiding niet onmiddellijk inzetbaar zijn. Scholen zouden weinig investeren in nieuwe werkmethoden of technieken en de materiaalkennis niet aanpassen aan de evolutie in de sector. De scholen zeggen op hun beurt dat de bouw een slecht imago heeft.

Reageer op dit artikel