nieuws

Flexibel werken beter wapen tegen files dan rekeningrijden

bouwbreed Premium

den haag – Rekeningrijden heeft nauwelijks invloed op mensen die dagelijks op weg naar hun werk of huis in de file staan. Flexibele werktijden zijn een beter instrument om files terug te dringen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is uitgevoerd.

Uit studie blijkt dat filerijders de auto niet laten staan als ze in de spits moeten betalen. Reden is dat ze geen andere keus hebben. Veel automobilisten hebben een strak dagpatroon, waardoor ze de spits niet kunnen mijden. Bovendien is het openbaar vervoer lang niet altijd een volwaardig alternatief. Ook zullen veel mensen niet worden afgeschrikt door de prijs van het rekeningrijden (vijf gulden per rit) omdat ze een bovenmodaal inkomen hebben.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan uit het onderzoek niet worden geconcludeerd dat rekeningrijden zinloos is in de strijd tegen de files. Ze wijst erop dat het instrument er vooral voor moet zorgen dat mensen die niet per se in de spits de weg op hoeven een ander tijdstip kiezen. Ook is de verwachting dat meer mensen zullen gaan telewerken en carpoolen als rekeningrijden wordt ingevoerd.

Tweede-Kamerlid Reitsma (CDA) heeft minister Netelenbos (Verkeer) om opheldering gevraagd. Hij wil weten waarom niet eerder ruchtbaarheid aan het enkele maanden oude onderzoek is gegeven en of de conclusie klopt dat rekeningrijden de files niet korter maakt.

Reitsma wenst het onderzoek te betrekken bij de behandeling van het wetsvoorstel rekeningrijden. Volgende maand begint op de A12 een proef met het rekeningrijden. De bedoeling is dat het binnen twee jaar wordt ingevoerd op autosnelwegen in de Randstad. (ANP)

Reageer op dit artikel