nieuws

Dutch Airco schakelt over op koelmiddel zonder cfk’s

bouwbreed Premium

nuenen – Dutch Airco, fabrikant van directe-expansiekoelmachines en luchtbehandelingskasten met geontegreerde koelmachines, heeft de complete productie gestandaardiseerd op het koudemiddel R407C dat de ozonlaag niet aantast.

De fabrikant uit Nuenen loopt daarmee vooruit op de verbod van het HCFK-koudemiddel R22 per 1 januari 2008.

Al vanaf 1993 werkt Dutch Airco met CFK-vrij koudemiddel, maar er waren wel problemen. Zo was er over de componenten niet of nauwelijks informatie te verkrijgen. Over het gedrag van het thermostatisch expansieventiel dat voor R22 was bedoeld, was niets bekend. Ventielen voor R407C bestonden niet. Ook over de filterdrogers, condensoren en de oliehuishouding waren onvoldoende gegevens beschikbaar. De systemen werden zo ontworpen dat eventueel teruggegaan kon worden naar een CFK-houdend koudemiddel. Dat is volgens de fabrikant een keer voorgekomen, toen een bepaald type compressor niet geschikt bleek voor de speciale olie die bij toepassing van R407C nodig is.

Dutch Airco heeft inmiddels vijf jaar ervaring met het CFK-vrije koudemiddel, dat een mengsel is van R32 (23 procent), R134a (52 procent) en R125 (25 procent). Van de scepsis over het middel (het mengsel zou bij bepaalde temperaturen niet stabiel zijn), is niets gebleken. Dutch Airco levert koelmachines van de serie BCC in 56 modellen vanaf 11 kW tot circa 350 kW en dakcentrales in twee series – BDC zonder en BDK met retourventilator.

Dutch Airco, Nuenen, telefoon (040) 2840083.

Reageer op dit artikel