nieuws

Dreigende vertraging in kern Haren Saneringsperikelen houden bouw op

bouwbreed Premium

haren – Na tientallen jaren discussie en voorbereiding wordt morgen in het centrum van Haren de eerste fase van het Komplan Haren op feestelijke wijze geopend. De tweede fase van het plan ondervindt echter ernstige vertraging, vooral de ontwikkeling van het Komplan-West.

De grond onder het parkeerterrein aan de Kroonkampweg blijkt ernstig vervuild, maar wie de grond moet saneren is nog onduidelijk. De gemeente Haren wil niet alleen opdraaien voor de kosten van naar schatting anderhalf miljoen gulden. Het gemeentebestuur bestudeert nu de mogelijkheid de vermoedelijke veroorzaker, de chemische wasserij Kroonkamp, aansprakelijk te stellen voor de vervuiling.

De provincie Groningen en projectontwikkelaar Mabon BV weigeren mee te betalen aan de ingrijpende sanering van de grond. De winkeliers in het Koopcentrum Haren betreuren deze gang van zaken ten zeerste. De vertraging heeft ook gevolgen voor de nieuwbouw van de supermarkt, winkels en woningen. De winkeliers vinden dat de gemeente Haren de kosten dan maar voor haar eigen rekening moet nemen, maar daar voelt het gemeentebestuur niets voor, waardoor er een patstelling is ontstaan.

In de nieuwe winkelstraat Brinkhorst is inmiddels zeventig procent van winkelunits in gebruik. Het Koopcentrum Haren zoekt nog gegadigden voor de overige dertig procent. Vooral kleine zelfstandige hebben de voorkeur.

Morgen is er geen tijd voor somberheid. J. Alders, Commissaris van de Koningin in Groningen, opent dan officieel het zogeheten Clockhuys. Het nieuwe sociaal-culturele centrum annex bibliotheek waar onder andere een bijzondere Dickensroom is ingericht.

Tegelijk met het Clockhuys wordt ook de nieuwe winkelstraat Brinkhorst feestelijk in gebruik genomen. De bijbehorende nieuwe parkeergarage aan de Hortuslaan is eveneens klaar.

Morgen opent de commissaris van de koningin het Clockhuys in Haren. De tweede fase van het bouwplan dreigt echter stukken minder soepel te verlopen.

Reageer op dit artikel