nieuws

Doorwerkkleding krijgt keurmerk

bouwbreed Premium

amsterdam – Met de juiste werkkleding kunnen bouwvakarbeiders onder klimatologisch slechte omstandigheden twintig uur per jaar langer doorwerken. Dat is in de praktijk vastgesteld door onderzoekers van TNO en het Duitse testinstituut Hohenstein.

Het Landelijk Advies- en Informatiecentrum Verletpreventie (L.A.I.V.) – het voormalige Bureau Verletbestrijding – heeft een eerste keurmerk toegekend aan de kledinglijn van Prof Tech Styles in Ommen. Daarvoor zijn zowel in de zomer als in de winter met en door werknemers van Wilma, Heijmans, NS, Haase, Bruil en Kondor Wessels uitgebreide tests uitgevoerd.

De door dit bedrijf te leveren thermische onder- en bovenkleding voldoet aan eisen met betrekking tot het beschermend vermogen onder alle weersomstandigheden (EN-343/3), de functionaliteit, het comfort, het ademend vermogen, de veiligheid (EN-471) en duurzaamheid. Deze eisen zijn door het L.A.I.V. overgenomen. Elke andere kledinglijn zal eveneens het keurmerk kunnen krijgen als aan deze eisen wordt voldaan.

Een enthousiaste directeur Hak van L.A.I.V. rekent snel uit welke besparing deze kledij kan opleveren als heel de bedrijfstak die zou aanschaffen. “Laten we uitgaan van zo’n 200.000 bouwvakkers en een gemiddeld uurloon van vijftig gulden. Dan komen we met twintig uur per jaar langer doorwerken op een besparing van zo’n tweehonderd miljoen gulden aan improductieve uren op jaarbasis. En dan heb ik het nog niet over de besparing op het eigen risico, dat vanaf het komende winterseizoen geldt bij het Risicofonds voor de Bouwnijverheid.”

Volgens hem kan het nog beter als behalve de nu goedgekeurde kleding ook nog zogenaamde ‘heavy duty’ sokken worden gedragen, gestoken in waterdicht schoeisel.

Reageer op dit artikel