nieuws

Directeur Arjen Lont: “Rendement in de bouw kan beter” Bouwbedrijf al vier generaties begrip in Noorden

bouwbreed

sint annaparochie – De afgelopen jaren zijn hoogtijdagen geweest voor aannemers in Nederland. De economie groeide, de rentestand daalde tot een minimum en de vraag naar huizen steeg navenant explosief. Geen beter tijdstip voor een aannemer om een jubileum te vieren, zou je zeggen. Dit weekeinde bestaat Bouwbedrijf Lont BV uit het Friese Sint Annaparochie 75 jaar. Dat wordt gevierd met twee open dagen in het gloednieuwe begouw. Lont verwacht zo’n duizend bezoekers.

Directeur Arjen Lont kijkt niet alleen naar de dag van vandaag. Verbreding van de markt, innovatie, werken aan kwaliteit en het onderhouden van de goede relatie met leveranciers, onderaannemers, opdrachtgevers en het eigen personeel zijn de sleutelwoorden voor de toekomst.

Lonts grootvader, ook een Arjen Lont, stichtte het familiebedrijf in 1923 in zijn woonplaats Oudebildtdijk, een dorpje in het uiterste noorden van Friesland. De stap naar een eigen bedrijf was voor de oprichter een noodzaak omdat hij al op jeugdige leeftijd wees werd. In die tijd was er nog geen sociaal vangnet, dus maakte Arjen Lont sr. van de nood een deugd door voor zichzelf te gaan beginnen. In korte tijd bouwde hij zijn kleinschalige onderhoudsbedrijf uit tot een goedlopend bedrijf dat zich ook bezighield met nieuwbouw van woningen en loodsen. In de jaren die volgden, legden Arjen senior en later zijn zoon Dirk en nog weer later diens zoon Arjen Lont de basis voor het succesvolle familiebedrijf. Hoogtepunt tot nog toe is de verhuizing naar het nieuwe onderkomen op bedrijventerrein De Wissel in Sint Annaparochie. Er lijkt geen einde te komen aan de familietraditie want de vierde generatie dient zich aan. Dirk Lont jr. neemt rond de eeuwwisseling het roer over van vader Arjen Lont.

Bouwbedrijf Lont mag dan al 75 jaar bestaan, de laatste tien jaar brak het bedrijf eigenlijk echt door tot de huidige onderneming. Het bedrijf heeft negentig werknemers in dienst, die zijn ondergebracht in twee bv’s. Het geheel bestaat uit vier pijlers; woning- en utiliteitsbouw, bewaarschuren en onderhoud en renovatie.

Verbreding

Verbreding is in de ogen van Arjen Lont nodig om de komende jaren mee te blijven tellen. “Als aannemer in het noorden moet je je nooit richten op een bepaald marktonderdeel, maar activiteiten spreiden. Mocht straks bijvoorbeeld de woningmarkt inzakken dan kunnen we moeiteloos overschakelen op andere bouwsegmenten binnen de markt.”

Verbreding was voor Lont ook de reden om bouwbedrijf Van der Wal uit Sint Jacobiparochie twee jaar geleden over te nemen. Van der Wal is gespecialiseerd in onderhoud- en renovatiewerkzaamheden. Arjen Lont bracht de vijftien timmerlieden van Van der Wal onder in Lont en Van der Wal BV. De vestigingsplaats van deze poot bleef Sint Jacobiparochie. De overige bedrijfsonderdelen van Lont verhuisden mee naar Sint Annaparochie.

Voor 1988 bouwde Lont gemiddeld acht woningen per jaar en draaide het bedrijf een omzet van rond de acht 8 miljoen gulden. Dit jaar levert het bedrijf ongeveer zestig woningen af en is de omzet gestegen naar 27 miljoen. Dat heeft deels te maken met de gunstige economische ontwikkelingen en is deels te danken aan de introductie van het zogeheten Lont-huis, een door Lont zelf ontwikkeld woonidee.

“Het is een soort confectiehuis dat voor de klant op maat kan worden gemaakt”, legt Arjen Lont het idee achter het woonconcept uit. “Doordat we een vast bouwpatroon voor de basisuitvoering van de woning hebben ontwikkeld, kunnen we snel en goedkoop bouwen. Aan de hand van een optielijst kan de klant er een woning naar eigen smaak van maken. Of het nu gaat om loggia, balkon, schoorsteen, hoekraam, tuinmuur, serre, bijkeuken, erker of dakkapel, het resultaat is een unieke woning op maat.”

De kern van het Lont-huis waarmee Lont sinds de introductie ervan in 1993 grote successen boekte, is het gebruik van cellenbeton. Volgens Arjen Lont isoleert dit materiaal uitstekend, is het anorganisch, geluid- en vuurwerend en berekend op het bevestigen van zware voorwerpen.

Op de huidige lokatie in Sint Annaparochie met kantoren, showroom en werkplaats kan het bouwbedrijf een hele tijd vooruit, denkt Arjen Lont. ‘Ik verwacht dat de rek een beetje uit de bouwsector gaat. Het is nu zaak om te consolideren en met de huidige ruimte kunnen we dat prima bolwerken.’ Het totale terrein in Sint Annaparochie is twaalfduizend vierkante meter groot, waarvan de nieuwbouw ongeveer eenderde deel beslaat.

De komende tijd wil Arjen Lont werken aan kwaliteitsverbetering en verbreding van de markt. Zo hoopt Lont begin volgend jaar het NVOB-certificaat ‘Erkend Hoofdaannemer’ te behalen.

Met de introductie van het logistieke centrum, zette Lont ook een belangrijke stap in de richting van rendementsverbetering binnen zijn bedrijf. ‘Al onze mensen hebben een mobiele telefoon in hun bus gekregen. Zij bellen aan het begin van de middag aan onze werkplaats door welke materialen ze de volgende dag nodig denken te hebben. Een team van twee man verzamelt al die orders en zorgt ervoor dat het materiaal de volgende ochtend bij de bussen klaar staat. Die kunnen dan meteen uitrijden.’

Toch vindt Arjen Lont dat het rendement in de bouw in z’n algemeenheid nog veel beter kan. De tijd en energie die in bouwprojecten zitten, verhouden zich niet met het rendement.

Aan de ene kant ligt dat aan de altijd aanwezige sterke concurrentie, aan de andere kant laten we ons te veel in de hoek drukken door architecten en opdrachtgevers.”

In de nieuwe showroom van Bouwbedrijf Lont BV pronkt een ‘confectiehuis’. Bij Lont kan de klant kan een huis op maat kopen. Foto’s: Persbureau Noordoost/Alex J. de Haan

Reageer op dit artikel