nieuws

Dieven in oostelijk Friesland hebben het voorzien op cv-ketels uit nieuwe woningen

bouwbreed

drachten – De laatste maanden zijn tientallen cv-ketels gestolen uit in aanbouw zijnde woningen in oostelijk Friesland. De politie tast in het duister.

Vermoedelijk zijn de dieven professionals; de ketels vakkundig zijn verwijderd. De installateurs pleiten voor scherpere maatregelen van de ketelfabrikanten.

Sinds de zomer is het aantal keteldiefstallen in Oost-Friesland explosief gestegen. Gisteren vond nog een diefstal plaats in de buurt van Wolvega en Oosterwolde. De afgelopen weken sloegen de dieven hun slag op bouwplaatsen in Oranjewoud, Nieuweschoot, Oosterwolde, Drachten en Makkinga. De schade loopt in de tienduizenden guldens.

Volgens politiewoordvoerder Spiekstra van de politie Drachten is het moeilijk dergelijke diefstallen te voorkomen. “We kunnen hooguit extra gaan surveilleren op bouwplaatsen en dat gaan we dan ook doen.” Spiekstra weet niet of er verband is tussen de hausse in keteldiefstallen en de naderende winter. “Ik vermoed dat een illegale handel in ketels gaande is. Het lijkt logisch dat de naderende winter daar iets mee te maken heeft.”

Installatiebedrijf Breman Drachten uit Drachten is dit jaar al meermalen getroffen door keteldieven. De installateur heeft filialen door de hele provincie en levert ketels in heel Noord-Nederland. “Het is soms ongelooflijk hoe die diefstallen kunnen plaatsvinden”, zegt directeur Strockmeyer van Breman in Drachten. “Afgelopen week is geprobeerd ketels uit een container bij een bouwplaats in Leeuwarden te stelen door het slot open te boren. Dat moet een hels kabaal hebben gegeven, maar niemand heeft iets gehoord.”

Het installatiebedrijf uit Drachten had deze keer geluk want de poging tot diefstal mislukte.

Voorgaande keren was het bedrijf minder gelukkig. Zo werden al eens 67 ketels uit een filiaal gestolen. Begin dit jaar was het raak in Joure, Drachten en Middenmeer waar in totaal twintig cv-ketels werden ontvreemd. Breman hanteert nu de regel dat de ketel pas op de dag van oplevering wordt geinstalleerd.

Directeur Strockmeyer pleit verder voor anti-diefstal maatregelen door de fabrikant van de ketels. Hij heeft zelfs al een idee. “Een groot deel van de ketel bestaat uit elektronica. Je zou de ketel minder inbraakgevoelig kunnen maken door een code in die elektronica aan te brengen. Net als bij een autoradio. Zonder die code is de ketel waardeloos. De fabrikant geeft de code pas vrij wanneer de bewoner in het huis is getrokken.”

Reageer op dit artikel