nieuws

‘Diamant is wel hard, maar hout boor je er niet mee’

bouwbreed

biest-houtakker – De fundering van het middensteunpunt van een eeuwenoude, gemetselde boogbrug in Brielle is versterkt met extra funderingspalen. Daarvoor zijn gaten geboord door het oude metselwerk en de houtconstructie daaronder. Niet eenvoudig, het metselwerk is bros en het hout is met een diamantboor niet te boren.

De ‘Slikheul’ stamt uit de veertiende eeuw. De brug heeft twee bogen. In verband met het versterken van het middensteunpunt heeft Teku uit Biest-Houtakker vier verticale gaten in het oude metselwerk geboord. Het diamantboorbedrijf voert volgens sales manager Van Deursen veel extreme opdrachten uit. “We hebben bijvoorbeeld gaten geboord in de stalen damwand van een droog gezette bouwput, negen meter onder waterniveau aan de buitenkant. Duikers hebben er vanaf de buitenzijde bouten doorgestoken. Aan de binnenzijde is hierop met moeren een zware gording vastgezet. Dat gaat niet zo gemakkelijk, want met negen bar druk wil er wel een forse straal water door zo’n gat komen.”

De gemeente Brielle heeft het werk voor het voren van de gaten onderhands gegund. Zo’n twintig specialistische bedrijven kunnen een dergelijk werk aan. De gemeente verkoos Teku Boortechnieken. Belangrijk is volgens Van Deursen dat vooraf alles goed wordt bekeken om een reele prijs te kunnen maken. Vooral het vaststellen van de riskante elementen krijgt veel aandacht. Dat ziet de sales manager mede als de reden dat het bedrijf nog nooit een opdracht heeft aangenomen die het niet kon uitvoeren.

Bij de Slikheul was vooraf bekend dat ongeveer vijf meter door heel oud metselwerk moest worden geboord. Het is bros en er zitten ook nog grindnesten in. Voor de boorders betekent dit dat de kern – de boor is hol – niet zomaar uit het gat is te halen. Dus vervaardigde Teku een boor van een buis met een diameter van 260 millimeter en een lengte van twee meter. Op de onderrand van de buis zijn diamanten snijelementen aangebracht. Aan de bovenkant is de boor dicht. Daarop zit een boorstang met een koppeling voor de verlengstukken. Met deze boor is twee meter te boren, daarna moet de kern eruit. Om te voorkomen dat tijdens het boren de boorstang in trilling komt, is een apparaat gemaakt om de boorstang boven in het boorgat te steunen en te geleiden.

De kern bestaat uit losse stukken en brokken, die dus niet als een geheel uit het boorgat is te halen. Besloten is de brokken met grote beitels te breken, zodat ze met behulp van een zuigwagen konden worden weggehaald. Dat is goed gegaan. De boor is op het werk ‘herbezet’ en voorzien van nieuwe diamanten snijelementjes. Eerst is een stukje van de boor afgehaald tot het deel waar de wanddikte nog voldoende is. Toen het werk klaar was, bedroeg de lengte van de boor nog ongeveer een meter. Er is in het metselwerk een gat per dag geboord tot zo’n 5,20 meter diep.

Hout

Het echt moeilijke werk kwam na het boren van ongeveer vijf meter. Bekend was dat daar hout moest zitten. Normaliter ondersteunt een houtconstructie het metselwerk van oude waterbouwkundige constructies. Maar met diamantboren is niet door hout te komen. Van Deursen: “Diamant is wel hard, maar een diamantboor kan zacht, taai materiaal als hout niet aan. Daarom hebben we voor het hout een boor gemaakt van dezelfde diameter maar met hardstalen punten. Dat ging goed. We hebben bij elkaar vier gaten gemaakt in vijf dagen.” Door de gaten zijn metalen buizen tot op acht meter de grond in gedrukt. Die zijn gevuld met beton en dienen als versterking van de fundering.

Teku heeft veel materiaal moeten inzetten. Onder meer een hydraulische kernboormachine met twaalf versnellingen en een diamantboorstatief van vliegtuigaluminium. Ook is een hydraulische graafmachine gebruikt om tegendruk te kunnen leveren voor de boormachine. Daarbij kwam nog het nodige materieel zoals de zuigwagen, de extra diamanten snijelementen en boorstangen. Op de vraag of het werk daar niet duur van is geworden, zegt Van Deursen dat de klant er niet te veel voor heeft betaald.

Het boorstatief is afgestempeld door de arm van een hydraulische graafmachine.

Reageer op dit artikel