nieuws

Deutsche Bahn heeft haast met aanleg IJzeren Rijn

bouwbreed Premium

duisburg – De Deutsche Bahn wil zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van zowel de Betuwelijn als van de IJzeren Rijn.

Beide vrachtlijnen kunnen volgens directeur Johannes Ludewig van de Deutsche Bahn een belangrijke bijdrage leveren om de groeiende transportstromen op een milieuvriendelijke wijze in de greep te krijgen. Zoals de Betuwelijn een verbinding moet vormen tussen de Rotterdamse haven en het Duitse Ruhrgebied, beoogt de IJzeren Rijn via het spoor de banden aan te halen tussen Antwerpen en het Duitse achterland. Voor de aanleg van de IJzeren Rijn via de Kempen en Roermond is Belgie aangewezen op de medewerking van Nederland.

Tijdens de jaarvergadering van schippersbeurs Duisburg-Ruhrort keerde Ludewig zich tegen nationaal gekissebis. Hierdoor komt een faire concurrentie niet van de grond. Zo moet volgens de topman van de Deutsche Bahn, Nederland niet langer dwars liggen bij de aanleg van de IJzeren Rijn om de belangen van Rotterdam en de Rijn te beschermen. Volgens hem komt een goede verbinding met zowel Antwerpen als Rotterdam het totale netwerk alleen maar ten goede.

Ook zette Ludewig zich af tegen het door de Nederlandse Spoorwegen kosteloos ter beschikking stellen van het spoor, waardoor vrachtladingen per spoor Duitsland mijden. Om Italie te bereiken, wordt bijvoorbeeld een omweg gekozen via Frankrijk. Duitsland brengt een trajectprijs in rekening. De vrachtdochter van de Deutsche Bahn DB Cargo gaat vanaf volgend jaar nauw samenwerken met NS Cargo in de nieuwe spoorwegmaatschappij Rail Cargo Europe.

“Ons gezamenlijk doel moet zijn meer transport op het milieuvriendelijke spoor en binnenschip te brengen. Laten we ophouden met de oude vijandbeelden.”

Volgens Ludewig zijn spoor en binnenschip bondgenoten die beter gebruik moeten gaan maken van de draaischijf Duisburg. Via de overslagterminal van DeCeTe in Duisburg (waarin Deutsche Bahn deelneemt) staan na levering per schip zeventig nationale en internationale spoorverbindingen ter beschikking.

Reageer op dit artikel