nieuws

De vele zegeningen van de domoticawoning

bouwbreed Premium

Er gloort hoop voor ouderen; tenminste als je de berichten over de domoticawoning mag geloven. Samengevat maakt een domoticawoning het 65-plussers mogelijk om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Hij heeft allerlei technische snufjes die het leven van de grijsaard moeten veraangenamen: rolluiken die werken met behulp van een afstandsbediening, lampen die flikkeren als de telefoon gaat of als er wordt aangebeld (voor slechthorenden) en mocht iemand vergeten het toilet door te trekken, geen nood: de wc spoelt vanzelf door binnen een van te voren ingestelde tijd. In Rosmalen werd gisteren een domoticawoning in gebruik genomen vanwege het ouderenproject Vitaal Grijs’ en ook elders wordt er mee geexperimenteerd.

Een uitkomst voor ouderen of ideaal voor Mr. Bean?

Stelt u zich voor: terwijl u met obstipatie op het toilet zit, wordt er aangebeld. U schrikt zich rot want in huis beginnen plotseling de lampen te flikkeren.

Uw dochter staat voor de deur! Opschieten want anders spoelt het zelfreinigende toilet met automatische wc-eend door. Persen!

Plotseling gaat de verlichting nog heftiger flikkeren. Telefoon! De telefooncirkel wil weten of alles goed is. U aarzelt. Welke is dichterbij, de voordeur of de telefoon?

Met uw broek op de hielen spoedt u zich van het toilet. Achter u borrelt en bruist het dat het een lust is: u heeft uw poeptijd overschreden en nu spoelt het toilet automatisch door.

U struikelt over uw bretels en dweilt languit in de gang.

Ondertussen knipperen de lampen onophoudelijk want de telefoon blijft rinkelen en uw dochter drukt nogmaals op de bel. Wanhopig roept u om hulp.

De telefooncirkel krijgt geen gehoor, vertrouwt het zaakje niet en neemt contact op met de politie.

Na een paar minuten hoort u loeiende sirenes. Als de nood het hoogst is…

Helaas voor u zijn de rolluiken hermetisch gesloten. Om ze te openen heeft u de afstandsbediening nodig en daar kunt u niet bij want die ligt nou net op het telefoonkastje.

Vitaal Grijs’ met domotica? Geef mijn portie maar aan Mr. Bean.

Reageer op dit artikel