nieuws

‘Dakbedekking met APP gaat lang mee’

bouwbreed

amsterdam – Atactisch polypropyleen (APP) is uitstekend geschikt voor verwerking in dakbedekkingsmaterialen, leerde een bijeenkomst tijdens de internationale dakdekkersbijeenkomst in Amsterdam.

APP is een bestanddeel van het dakbedekkingsmateriaal Derbigum. De drie andere hoofdbestanddelen zijn bitumen en een dubbele verstevigingslaag. Volgens onderzoek gaat het materiaal minstens 25 jaar mee.

APP ontstaat als restproduct bij de fabricage van isotactisch propyleen. Momenteel zijn zo’n 3000 varianten van APP bekend. Niet alle soorten zijn te mengen met bitumen. Een minder geslaagd mengsel veroudert al snel. Vooral bitumen uit Venezuela lenen zich goed voor dakdekkingsmaterialen.

Bitumen bestaan uit maltenen en asfaltenen. Maltenen veranderen onder invloed van warmte en UV-stralen in harde delen: asfaltenen. Bijgemengd APP stopt dit veranderingsproces. Het smeltpunt van het mengsel ligt tussen 45 en 150 gr. C.

In het geval van Derbigum zit de APP/bitumenmassa tussen twee lagen glasfiber. Dit materiaal weerstaat warmte en UV-stralen beter dan polyester. Hetzelfde geldt voor de mechanische druk die lopen veroorzaakt. Anders dan polyester is glasfiber niet gevoelig voor krimp.

Reageer op dit artikel