nieuws

Berend Botje vaart naar Tynaarlo

bouwbreed Premium

zuidlaren – Als Berend Botje weer met zijn scheepje gaat varen, moet hij voortaan koers zetten naar Tynaarlo. De plaats Zuidlaren blijft weliswaar bestaan, maar valt vanaf januari 2000 onder de gemeente Tynaarlo. Dat is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Dit hoogste gemeente-orgaan moet op 17 november beslissen over de inlijving.

De nieuwe naamgeving is een gevolg van de gemeentelijke herindeling in Drenthe. De gemeenten Zuidlaren, Vries en Eelde zijn in januari 1998 samengevoegd. Het gemeentebestuur liet de bevolking de keus uit de namen Zuidlaren, Arlo en Tynaarlo.

De gemeente had een historische reden om de naam Tynaarlo naast Zuidlaren en Arlo aan de bevolking voor te leggen. Het in de voormalige gemeente Vries gelegen dorpje Tynaarlo is namelijk de oudste plaats van Drenthe. Bovendien ligt het centraal in de nieuwe gemeente.

Reageer op dit artikel