nieuws

Bauwelt

bouwbreed

Dat dit het tijdperk is van grootse gebaren in de architectuur blijkt uit Bauwelt nr. 37. Drie projecten zijn daarin gedocumenteerd die grensverleggend zijn qua maat en schaal. In Berlijn heeft architect Axel Schultes een crematorium tot stand gebracht dat menige kathedraal in de schaduw stelt. Het hart ervan is een hal van tientallen meters hoog en breed waarin op willekeurig plaatsen 29 kolommen het dak schijnbaar niet dragen. Hoewel alles in schoon beton is uitgevoerd, lijkt het gebouw puur uit licht en ruimte te bestaan.

In Luzern heeft de Franse architect Jean Nouvel een schouwburg/congrescentrum onder dak gebracht; dat moet letterlijk worden genomen, want blikvanger is een dak dat 35 meter uitkraagt boven het Vierwoudstedenmeer.

In Bordeaux tart Rem Koolhaas de zwaartekracht met een reusachtige villa waarvan de bovenverdieping lijkt te zweven. In werkelijkheid hangt de verdieping onder een metershoge stalen balk. De balk steunt asymmetrisch op een rond trappenhuis; vanwege de asymmetrie moet het geheel in evenwicht worden gehouden door een contragewicht, een ingegraven blok beton van veertig ton.

Bauwelt, Uitgeverij Bertelsmann Fachzeitschriften, Berlijn, telefoon (030) 8842060

Reageer op dit artikel