nieuws

Azie-crisis voelbaar bij bouw VS

bouwbreed Premium

new york – De waarde van de nieuwe bouwcontracten in de Verenigde Staten is in augustus met vijf procent gedaald naar een totaal van 683 miljard gulden. Uit de maandelijkse berekeningen van F. W. Dodge blijkt dat alle drie sectoren van de bouwindustrie – woningbouw, fabrieksbouw en bouwwerken voor de infrastructuur – achteruit gingen ten opzichte van juli.

Vooral de bouw van nieuwe fabrieken kreeg een klap; die activiteiten zakten met 32 procent. Dat was vooral een gevolg van de slechte economische situatie in Azie. De export vanuit de VS is gedaald en Amerikaanse fabrikanten worden wat voorzichtiger met hun investeringen in het uitbreiden van productiecapaciteit.

Er werden in augustus ook minder winkels gebouwd (een daling van dertien procent), minder kantoren (vijftien procent lager) en hotels (daling van twintig procent vergeleken met juli).

Robert Murray, vice-president economische zaken van Dodge, voorziet dat de kantoorbouw het voorlopig toch redelijk zal blijven doen. “In de meeste stedelijke gebieden is het aantal leegstaande kantoren gelijk of aan het dalen, terwijl de huren stijgen. Dat leidttot de bouw van meer kantoren.”

De bouw van woningen daalde met zeven procent naar een jaarwaarde van 317 miljard gulden. Murray: “De bouw van eengezinshuizen was op een uitzonderlijk peil de eerste helft van 1998 en daardoor verwachtten wij al een kleine achteruitgang.”

Murray merkt op dat de onzekerheid op de beurs van Wall Street er waarschijnlijk voor gezorgd heeft dat een aantal mensen zijn bouwplannen heeft opgeschort. Aan de andere kant: “De hypotheekrente is eind september gedaald naar 6,6 procent, het laagste niveau in dertig jaar en dat zal de vraag naar woningen blijven ondersteunen.”

De gang van zaken in de infrastructuur zakte met drie procent naar een waarde van 128 miljard gulden. Daar moet overigens wel bij worden aangetekend dat de maand juli een bijzondere maand was. De stad San Francisco begon toen namelijk met uitvoering van een project met een waarde van meer dan een miljard gulden.

Het werk aan snelwegen en bruggen steeg overigens in augustus met 43 procent, onder meer door een project in New York om bruggen te herstellen (250 miljoen gulden), een werk aan wegen op het vliegveld JFK in New York (160 miljoen gulden) en de start met een onderdeel van wegen in het hart van Boston (125 miljoen gulden).

Reageer op dit artikel