nieuws

Asfaltmachine kan 700 ton per uur aan

bouwbreed Premium

Ballast Nedam Grond en Wegen, regio Noord West te Zaandam heeft de eerste ABG Titan 325 asfaltafwerkmachine in Nederland in gebruik genomen.

De ABG Titan 325 is de opvolger van het type 225, waarvan er ook in ons land enkele in gebruik zijn. De nieuwe afwerkmachine is op een aantal belangrijke punten verbeterd ten opzichte van het oude model.

De nieuwste generatie watergekoelde Deutz motoren garandeert dat de motorolie, noch het koelwater kritische temperatuurwaarden bereikt. Het motorvermogen is verhoogd van 100 kW naar 125 kW.

Het hydraulische systeem blijkt geschikt voor een grotere werkbreedte van maximaal tien meter. De balk kent twee verwarmingsmanieren, op gas of olie. De nieuwe olieverwarmingsinstallatie is ten opzichte van het oude type ingrijpend verbeterd waardoor deze aan betrouwbaarheid heeft gewonnen.

Ballast Nedam koos wederom voor een dieselolieverwarming vanwege het gemak, de lagere kosten en omdat ze niet stinkt. De machine heeft een VB76 uitschuifbalk met een werkbreedte van tweeeneenhalf tot vijf meter. Op de dubbele uitschuifmogelijkheid rust patent. Daarnaast is bij deze machine de montage van een hoogverdichtingsbalk mogelijk, waarvoor een extra hydraulisch circuit standaard is ingebouwd.

De hydraulische rijaandrijving kent een hoogwaardige uitvoering. De elektrische afregeling drijft iedere rups individueel aan. De gemakkelijke bediening en zeer nauwkeurige rechtuitloop kunnen als voordeel worden aangemerkt. Bovendien kan de machine door de hydraulische aandrijving zeer geleidelijk aanrijden, ongeacht de wisselende belasting. Het is eveneens mogelijk de machine tijdens het rijden om te schakelen van werksnelheid naar transportsnelheid. Mocht er een storing optreden in het elektro-hydraulische systeem, dan schakelen gebruikers eenvoudig om naar een handmatige hydraulische besturing.

De theoretische verwerkingscapaciteit van de machine ligt bij zevenhonderd ton asfalt per uur. De maximale dikte van de te verwerken lagen bedraagt dertig centimeter.

Gedurende de ontwerp- en ontwikkelingsfase is ruim aandacht besteed aan de onderhoudsvriendelijkheid van de machine. De machine is uitgerust met centraal aangebrachte smeerpunten en smeersysteem voor de aandrijvingen van de transportkettingen en de wormen. Tevens zijn vaste meetpunten aangebracht in het hydraulische systeem. De centrale schakelkast in de bedieningsstand, is voorzien van doorgenummerde kabelverbindingen en verwisselbare, identieke relais.

Marcom BV, Rijssen,: telefoon (0548) 518080.

Reageer op dit artikel