nieuws

Aanvulling op imposante lijst

bouwbreed Premium

Aan zijn al imponerende reeks overwinningen in prijsvragen heeft de Amsterdamse architect Ben van Berkel een trofee toegevoegd. Hij versloeg een internationaal veld van 211 architecten in de ontwerpwedstrijd voor een muziektheater in het Oostenrijkse Graz. Het theater moet uiterlijk in 2003 voltooid zijn, wanneer Graz de culturele hoofdstad van Europa is.

Het gebouw krijgt een zaal met ongeveer vijfhonderd zitplaatsen. De glazen pui van de foyer kan worden geopend, zodat voorstellingen zich ook gedeeltelijk in het erachter gelegen park kunnen afspelen. Het gebouw is een stalen constructie in de vorm van enkele door elkaar heenlopende spiralen. Verschillende functies zijn ondergebracht in ‘dozen’ van staal, glas en beton.

Eerder al won het bureau Van Berkel en Bos via prijsvragen prestigieuze opdrachten, zoals het nieuwe museum in Nijmegen en de Papendorpse brug in Utrecht. In Venetie is hij doorgedrongen tot de tweede ronde voor het ontwerp van een nieuwe universiteit. Vorig jaar verwierf hij via een prijsvraag in Innsbruck de opdracht voor het ontwerp van een elektriciteitsstation.

Reageer op dit artikel